Marijke Helwegen, Irene de Jong en Ruud Bouwman bij het beginpunt van de Kabouterwandeling.
Marijke Helwegen, Irene de Jong en Ruud Bouwman bij het beginpunt van de Kabouterwandeling. Christine Schut

Marijke op de bres; Baarnaars vinden het jammer dat Kabouterpad verdwijnt

Achtergrond

BAARN De ombudsvrouw van de Baarnsche Courant is afgelopen week weer in actie gekomen. Voor een klacht van een abonnee. Esther Waagen (83) heeft in de BC gelezen dat het kabouterpad achter restaurant De Generaal gaat verdwijnen. Zij hoopt dat ombudsvrouw Marijke Helwegen dit kan voorkomen.

Hierbij volgt een dringend verzoek van Esther Waagen-Heemskerk, 83 jaar oud. Lieve ombudsvrouw, ik vraag u of u met uw charmante invloed kunt voorkomen dat het kabouterpad wordt vervangen door een ‘vorstelijk’ pad. Ik geniet van al die kindertjes met hun rode mutsjes op en de knapzak aan een stok over de schoudertjes. Ik geniet van de vele ouders die nu eens niet naar Ikea gaan of naar McDonald’s maar de frisse lucht in trekken, wat voor henzelf ook veel beter is. Maar wat gaat er nu opeens gebeuren en wie heeft dit verzonnen?”, mailde mevrouw Waagen aan de redactie. Omdat zij zichzelf niet in staat acht voor een camera te verschijnen, is medestander Irene de Jong bereid de honneurs waar te nemen. 

Sinds jaar en dag melden zich honderden kinderen met hun ouders en/of grootouders die vervolgens met een knapzak en een vuurrode muts een route door het bos volgen. Onderweg wijzen houten kabouterpalen de weg en moeten vragen worden beantwoord. Eenmaal terug bij de Generaal kan een heus kabouterdiploma in ontvangst worden genomen.

,,Afgelopen weekend hebben mijn man en ik met onze twee kleinkinderen het kabouterpad nog gelopen. Dat is hartstikke leuk en het is er ook altijd druk. Ik vind het jammer dat dit pad gaat verdwijnen”, aldus de Baarnse. Op deze donderdagmiddag zijn er geen kinderen te bekennen, wel een aantal volwassen wandelaars, al dan niet met hond.

,,Het is een feestje voor kinderen om hier te zijn”, aldus Irene de Jong. Ze legt uit dat de wandeling anderhalve kilometer is en je daar ongeveer een uur mee bezig bent. ,,Kinderen zien in de kabouterpaaltjes een echte kabouter, ze begroeten en omhelzen ze.”

STAATSBOSBEHEER Bedrijfsleider Ruud Bouwman van Eethuys-Café De Generaal is, samen met Staatsbosbeheer, verantwoordelijk voor het Kabouterpad. Omdat Staatsbosbeheer zijn handen aftrekt van het Kabouterpad, staat Bouwman er binnenkort alleen voor. Terwijl het pad aan een opknapbeurt toe is. Bouwman legt uit dat Staatsbosbeheer stopt met het Kabouterpad omdat er steeds meer klachten komen van ouders met kinderen die zich storen aan de loslopende honden. ,,Er zijn geen gevallen bekend dat honden agressief werden, maar met name grote honden die blaffend op de kinderen afrennen, zorgen voor onrust.”

ALTERNATIEF Ruud Bouwman heeft een alternatief bedacht. ,,Vanwege de historie van het bos, dat vroeger bij het paleis hoorde, hebben we een Oranje route en Prinsen- en Prinsessenpad bedacht. Wandelaars kunnen met behulp van QR-codes onderweg van alles te weten komen over het bos.” Ook aan kinderen is gedacht. Zij krijgen een doosje mee met een kroontje, oranjedrankje, schatkist, prinsenkoek en de wandeling met de QR-codes. Voor kinderen zijn er opdrachten, zoals nu bij het Kabouterpad. Het Kabouterpad lopen kan nog tot 31 maart. Daarna wordt het een Prinsen- en Prinsessenpad. Marijke Helwegen kan zich prima vinden in het nieuwe thema. Irene de Jong is minder enthousiast: ,,Ik heb meer met kabouters dan met prinsen en prinsessen.”

Donderdag 24 februari wordt de Oranje route geopend. Het Prinsen- en Prinsessenpad volgt enkele weken later. Start- en finishplek blijft Eethuys-Café De Generaal.

door Christine Schut

Bron Video: Peter Tijssen

Cameraman Peter Tijssen legt het gesprek van Marijke Helwegen met Ruud Bouwman vast.
Ruud Bouwman legt uit hoe de nieuwe wandeling gaat lopen.
advertentie