Nona Salakory
Nona Salakory maluku4maluku.com

Baarnse Nona Salakory op tv in ‘Uit liefde afgestaan’

Achtergrond

BAARN 70 jaar geleden, in 1951, zetten zo’n 12.500 Molukse mensen voet op Nederlandse bodem; onvrijwillig door de Nederlandse overheid vanuit Nederlands-Indië hierheen gehaald. Met de Molukse gemeenschap kwam een oude traditie mee naar Holland: de traditie om kinderen binnen families weg te geven. Dat gebeurde bijvoorbeeld als een vrouw geen kinderen kon krijgen. Of als er een meisje of jongen werd gewenst naast de eigen kinderen. Het was een goed bewaard geheim binnen de gemeenschap.

Pijn is niet het eerste dat Nona Salakory (1950) voelt als ze terugdenkt aan haar jeugd. Ze werd als baby weggegeven aan de zus van haar vader, die geen kinderen kon krijgen en groeide op in een liefdevol gezin waarin ze alles mocht. Dat haar nichtje als twee druppels water op haar leek… daaruit trokken de twee hun eigen conclusie. Er werd niet over gepraat. Pas toen Nona 18 werd onthulde haar vader het familiegeheim: Nona en haar ‘nichtje’ bleken een eeneiïge tweeling te zijn. ‘De echte saamhorigheid van tweelingen, die hebben wij niet. De verloren tijd hebben we nooit meer kunnen inhalen.’

Ondanks de grote impact die het weggegeven zijn op haar leven heeft gehad, is Nona ervan overtuigd dat het uit liefde is gebeurd. De liefde van het ene familielid voor het andere, de zorg voor elkaar; in de hechte Molukse gemeenschap spreekt het vanzelf. En dat is nog steeds zo, al is ze blij dat deze traditie, die haar ontwortelde, is verdwenen in de tijd.

In Uit liefde afgestaan, blikken drie kinderen als volwassene terug op hun jeugd. Nona is in Baarn geen onbekende. Zo had ze ondermeer jarenlang een eigen dansschool ‘Nona Jazzballet,’ was ze actief als raadslid voor GroenLinks Baarn en is ze een aantal jaren voorzitter van de Allochtonenraad Baarn geweest. Kruispunt - maandag 11 oktober om 22.50 uur op NPO2.

advertentie