Vertrekkende boer Jesse Opdam (midden) en zijn opvolgers: Wout van der Ploeg (l) en Maja Nijessen (r).
Vertrekkende boer Jesse Opdam (midden) en zijn opvolgers: Wout van der Ploeg (l) en Maja Nijessen (r). Frank van Geffen

Wissel bij Herenboerderij: boer Jesse Opdam vertrekt bij Willemshoeve

2 april 2024 om 14:40 Achtergrond

BAARN/SOEST Na drie jaar verlaat boer Jesse Opdam Herenboerderij Willemshoeve op de grens van Soest en Baarn. Per 1 mei vertrekt hij naar de Herenboerderij in Weert. Opdam wordt opgevolgd door Wout van der Ploeg en Maja Nijessen. Leden en bestuur van Herenboeren Willemshoeve vinden het jammer dat Opdam vertrekt, maar zijn blij met de goede opvolging.

Opdam was de eerste boer bij Herenboeren Willemshoeve; hij werkte er sinds de oprichting van de boerderij in 2021. Opdam studeerde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en kreeg de praktische boerenkennis van huis uit mee. Hij reageerde op een vacature bij Herenboeren Nederland. Zo kwam hij in loondienst bij Herenboeren Willemshoeve, destijds een pas opgerichte Herenboerderij. Hij heeft in die beginjaren veel betekend voor de opbouw en inrichting van het boerenbedrijf, onder meer door het maken van een teeltplan.

Opdams grootste wens is om te wonen op de boerderij waar hij werkt. Die wens gaat in vervulling in Weert. Na zijn vertrek blijft hij nog enkele maanden af en toe terugkomen om de overgang voor de nieuwe boeren zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Opdam: ,,We hebben hier laten zien hoe je op een andere manier voedsel kunt produceren, waardoor het voedselpatroon verandert. We draaien op de Willemshoeve al heel goed: we hebben mooie oogst, de gemeenschap groeit in kwaliteit, steeds meer gebeurt ‘vanzelf’. Daar geniet ik van.”

De opvolging is in goede handen bij Wout van der Ploeg. Hij studeerde aan de Warmonderhof en begon na een stage in Maarssen te werken op de Herenboerderij in De Bilt. Daarna kwam hij als parttime boer in dienst bij Herenboeren Willemshoeve. Dat dienstverband wordt nu dus uitgebreid. ,,Dit is een prachtige plek, de leden werken fijn mee en het erf wordt steeds mooier. Ik denk dat dit het mooiste Herenboerenerf van Nederland gaat worden.”

Maja Nijessen liep tijdens haar studie aan de Warmonderhof stage bij Biologische Balansboerderij Het Derde Erf in Soest en daarna op de Willemshoeve. Nijessen schuift door naar de plaats die Van der Ploeg vrijmaakt. Ronald van der Vight blijft zijn boerenwerk doen in de boomgaard.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie