Caspar Huurdeman direct na het incident op 4 november 2021.
Caspar Huurdeman direct na het incident op 4 november 2021. Bob Awick

Belager persfotograaf betaalt 1000 euro boete

27 januari 2022 om 13:50 Overig

Verdachte werkt mee aan OM-hoorzitting

BAARN De uitvaartverzorger die, vorig jaar november, persfotograaf Caspar Huurdeman belaagde en zijn camera afpakte, betaalt een boete van 1000 euro. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De zogenoemde strafbeschikking is niet opgelegd tijdens een officiële rechtszaak, maar bij een OM-hoorzitting. Het OM acht bewezen dat de man uit Bunschoten Spakenburg op 4 november vorig jaar in zijn woonplaats de camera van Huurdeman heeft afgenomen en hem zo gehinderd heeft bij het doen van zijn werk.

De 58-jarige man begeleidde tijdens het incident als uitvaartverzorger een rouwbijeenkomst met een groot aantal bezoekers, waaronder een groep voetbalsupporters. Hij heeft verklaard dat hij niet wilde dat de op de openbare weg aanwezige persfotograaf foto’s nam van de bezoekers. Ook was hij ongerust dat de situatie uit de hand zou lopen als de bezoekers de fotograaf zouden opmerken. Daarom besloot de uitvaartverzorger de fotograaf aan te spreken. Toen Huurdeman weigerde de gemaakte foto’s te wissen, heeft de verdachte de fotocamera van het hoofd van de fotograaf getrokken en de camera mee naar zijn uitvaartcentrum genomen. Toen de politie later ter plaatse kwam, heeft hij de camera aan de politie gegeven.

Volgens het OM is het vanuit de rol die de verdachte had te begrijpen is dat hij liever niet had dat de bezoekers gefotografeerd werden, is hij in de visie van het Openbaar Ministerie te ver gegaan door de camera af te nemen en de persfotograaf zo te hinderen in zijn werk. Het fotograferen zoals de fotograaf dat deed is immers niet strafbaar. Het staat iedereen vrij om een discussie te voeren over de morele aspecten rondom het ongevraagd fotograferen van rouwbijeenkomsten of begrafenissen, maar het afnemen van een camera hoort daar niet bij. Een persfotograaf moet naar eigen inzicht zijn of haar werk vrij kunnen doen. 

In juridisch opzicht vindt het Openbaar Ministerie dat er sprake is van diefstal en van poging dwang. Van mishandeling of bedreiging is niet gebleken. Gelet op de meewerkende proceshouding en het blanco strafblad van verdachte is besloten de zaak op een OM-hoorzitting te bespreken en de zaak niet direct voor de rechter te brengen. De verdachte heeft aangegeven akkoord te gaan met de opgelegde strafbeschikking.

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie