Afbeelding
Provincie Utrecht

Grote gezamenlijke handhavingsacties om buitengebied te beschermen

7 oktober 2020 om 09:12 Overig

BAARN Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) van Utrechts Landschap hielden onlangs samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, particuliere landgoedeigenaren, politie, provincie Utrecht, RMN, de gemeenten Soest, Baarn en Rhenen, RUD Utrecht, RWS Oost-Nederland, Sportvisserij Midwest Nederland en Sportvisserij Midden Nederland een gezamenlijke handhavingsactie die werd uitgevoerd binnen de politie-eenheid Midden-Nederland.

Buiten de boa’s in de provincie Utrecht deden ook handhavingsinstanties mee uit de provincie Noord-Holland, Flevoland en Gelderland en liepen werkstudenten van de politie en studenten van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) mee met de Boa’s om kennis op te doen met het groen toezicht. Eén van de speerpunten van het samenwerkingsmodel is de handhaving op loslopende honden, om er zo voor te zorgen dat baasjes hun trouwe viervoeters aanlijnen zodat er minder incidenten plaatsvinden tussen hond en natuur.

KRUISBESTUIVING ,,Deze vorm van samenwerking leidt tot kruisbestuiving, verdieping, en nog meer samenwerking en kennisdeling tussen de verschillende partijen wat uiteindelijk zal leiden tot beter toezicht en handhaving in het buitengebied”, schrijft de provincie Utrecht. In de natuurgebieden  werd de hele dag door de boa’s van de verschillende organisaties gecontroleerd op de naleving van de openstellingsregels zoals op loslopende honden, buiten wegen en paden begeven, betreden van niet opengestelde terreinen, motorcrossers, afvaldumpingen en de Visserijwet.

VAKER De actie was onaangekondigd en met enige regelmaat vinden soortgelijke acties plaats die zich vooral richten op het beter bekend maken van de gedragscode en de regels in natuurgebieden. Dat wordt nu gecombineerd met controle en handhaving. De komende weken controleren handhavers vaker.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie