Vanaf links: de initiatiefnemers Barbara Blok, Nina den Broeder en Karen Nagelkerke.
Vanaf links: de initiatiefnemers Barbara Blok, Nina den Broeder en Karen Nagelkerke. Lifetime Fotografie

Laagdrempelig bewegen; Walking football voor vrouwen met kanker

30 maart 2023 om 16:50 Voetbal

BAARN Vanaf 12 mei kunnen vrouwen met de diagnose kanker bij voetbalvereniging TOV op hun gemak gaan voetballen. Het walking football is elke vrijdagochtend een uur lang en heeft tot doel de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de vrouwen te bevorderen. En er is lotgenotencontact in een ongedwongen sfeer. 

De initiatiefnemers zijn drie vrouwen uit Baarn. Barbara Blok is medisch consultant en voorheen praktiserend huisarts en bedacht het plan. Karen Nagelkerke sloot zich als ervaringsdeskundige en voetballiefhebber graag aan en Nina den Broeder behartigt het damesvoetbal bij TOV en zorgde dat de voetbalclub dit wilde faciliteren. Het bestuur van de club omarmde het idee meteen en ook de KNVB liet weten positief tegenover het initiatief te staan.

Ze gaan voor vrouwen met kanker (voor, tijdens of na het behandeltraject) ‘laagdrempelig bewegen met onderlinge gezelligheid’ organiseren. Er is geen ervaring vereist en het is ongeacht de fitheid van de deelneemster. De drie organisatoren begeleiden de vrouwen ook tijdens de voetbalsessies.

VERTROUWEN HERVINDEN ,,Vrouwen met kanker kunnen last hebben van vermoeidheid, angst, depressie, een verminderde conditie en een verzwakte spierkracht”, licht Barbara Blok toe. ,,Bewegen bij kanker verbetert zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Het vertrouwen in het lichaam kan hervonden worden en hier proberen we middels het walking football een steentje aan bij te dragen.”

De training verloopt volgens de richtlijnen van de KNVB maar zal wel worden aangepast aan de mogelijkheden van de groep. Het gaat op 12 mei van start en duurt van 10.30 uur tot 11.30 uur. Vervolgens is het elke vrijdag, in principe de zomer door, op dat tijdstip. Wanneer er voldoende belangstelling is, gaat het walking football ook volgend seizoen verder. De kantine van TOV zal open zijn zodat er na afloop samen iets genuttigd kan worden. Dan komt er in zo’n derde helft nog meer ruimte voor ‘het lotgenotencontact in een ongedwongen sfeer’.

Aanmelden voor het walking football voor vrouwen met kanker kan via de website tov-baarn.nl, vrijblijvend een keer meedoen kan ook.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie