Anneke en Pierre Faes.
Anneke en Pierre Faes. Kees Koffrie

Faestrein dendert door naar vijfde midfond overwinning

Overig

BAARN Afgelopen zaterdag stond de Grand prix wedstrijd Melun op het vliegprogramma, alweer het 6de midfond concours van de in totaal zeven competitievluchten. Het beloofde een mooie dag te worden, want het zonnetje stond al vroeg aan de hemel. Boven Frankrijk waaide een zwakke oost - zuidoosten wind, in België en Nederland draaiend en in kracht toenemend naar zuidwest, dus konden er weer hoge snelheden worden verwacht. 

Om 07.30 uur klonk het fluitsignaal van de hoofdconvoyeur, en met een druk op de knop gingen alle boxen tegelijk open, en begonnen de duiven aan hun thuisreis. De afstand naar Baarn is gemiddeld 437 kilometer; voor de deelnemers uit Bunschoten en Eemdijk 7 kilometer meer. In enigermate werd verwacht dat de zege weer naar Anneke en Pierre Faes zou gaan, en die prognose kwam uit. Het was hun vijfde midfond overwinning van de zes tot nu toe. 

Hun tweejarige duivin, een kras-witpen landde om 12.16.59 uur op de antenne, en maakte een snelheid van 91,3 kilometer per uur. Jaap Kwak zou later verklaren dat de duif recht over zijn hok schoot en dat hij even de stille hoop had dat zij bij hem zou neerstrijken, maar helaas. Dan, na negen minuten, wordt ook zijn wachten beloond als een jaarling duivin zich aankondigt die de 3de prijs wint. 

De 2de prijswinnaar, die iets meer dan acht minuten later wordt geconstateerd, is ook van Anneke en Pierre. Van hun 37 ingekorfde duiven vielen er 20 in de prijzen, en dat is meer dan 50%. Anneke en Pierre beschouwen het wedstrijdseizoen 2022, waarin alleen met één- en tweejarigen aan de vluchten wordt deelgenomen, als een overgangsjaar omdat de oudere toppers, waaronder de drie Olympiadedeelnemers op het kweekhok worden gehouden. Maar dit jaar zijn de prestaties ten opzichte van 2021 zeker niet minder. 

In Afdeling 7 met 5.501 duiven aan de startstreep, wonnen Anneke en Pierre de 16de prijs, in concoursgroep Noord de 11de van 2.273 duiven en een treetje lager in Noord I de 10de van 1.280 duiven Melun, een wedstrijd voor duiven met sprintvezels, want in twee en twintig minuten waren alle 55 prijzen verdiend.

Uitslag: Anneke en Pierre Faes: 1, 2 en 5; J. Kwak: 3, 4 en 11; Th. Koelewijn: 6, 24 en 25; J. & R. Ruttenberg: 15, 29 en 45; A. Huijgen: 16, 19 en 31; P. Limper: 18 en 22; Luay Alkhaylang: 26, 35 en 51; H. & R. Bakker: 41; W. Heek: 43 en 48.

door Kees Koffrie

advertentie
advertentie