Afbeelding
Foto Freepik

Alles wat u moet weten over groencertificaten

18 augustus 2022 om 12:35 Partnercontent

Groencertificaten vormen het bewijs dat de groene stroom die een energieproducent opwekt ook daadwerkelijk duurzaam is. Maar, wat houden de certificaten precies in en wat voor garantie bieden ze? Hoe weet u zeker of de stroom die uit uw stopcontact komt ook daadwerkelijk duurzaam is? In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten over deze groene bewijzen.

Hoe werken groencertificaten?

Voor elke megawattuur aan groene stroom dat wordt geproduceerd wordt een Garantie van Oorsprong (GvO) uitgegeven, ofwel een groencertificaat. Dit is het bewijs dat de stroom die is opgewekt ook daadwerkelijk duurzaam is. Dit gaat dus om stroom uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon, water of biomassa. Een producent ontvangt een ‘groen certificaat’ als hij voldoet aan de eisen die worden gesteld aan het opwekken van duurzame elektriciteit. Onafhankelijke instanties controleren of aan de eisen wordt voldaan en hoeveel milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit op het net wordt gezet. Certificatenbank Certiq houdt van de producenten bij hoeveel certificaten zij hebben.

Handel in groencertificaten

De producenten en leveranciers van energie mogen binnen Europa de verkregen certificaten onderling verhandelen. Neem bijvoorbeeld Noorwegen. Daar staan al decennialang krachtcentrales tussen de fjorden die een enorme hoeveelheid groene stroom opwekken. Voor de Noren is het dan ook heel normaal om uitsluitend groene stroom te gebruiken. Omdat er geen rechtstreekse kabel is naar Nederland die deze groene stroom kan leveren, kunnen wij hier geen gebruik van maken. Maar, Nederlandse energieproducenten kunnen dus wel de certificaten van de Noren kopen. Zo kunnen ze grijze stroom toch als groen verkopen. De daadwerkelijk groene stroom die wordt opgewekt in Noorwegen wordt dus nog steeds ‘gewoon’ door de Noren zelf gebruikt.

Stroom van eigen bodem

Wanneer energieproducenten dus adverteren met groene stroom doet u er goed aan om de herkomst te achterhalen. Het kan namelijk zomaar gaan om een gekocht certificaat, waardoor er uit uw stopcontact eigenlijk grijze stroom komt. Er zijn al verschillende leveranciers en producenten die uitsluitend groene stroom van eigen bodem verkopen. Zij kunnen verzekeren dat de stroom dus ook écht duurzaam is. Om er dus zeker van te zijn dat u een energiecontract afsluit wat écht groen is, moet u dus eerst wat onderzoek doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie