Afbeelding
Baarnsche Courant

Geen extra geld van gemeente voor omroep Eemland1

16 maart 2024 om 15:15 Overig

BAARN Streekomroep Eemland1 krijgt geen extra geld van de gemeente Baarn bovenop de jaarlijkse subsidie van 40.000 euro. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Eemland1, de opvolger van RTV Baarn, had om extra steun van zo’n 100.000 euro gevraagd. Daarmee zou het negatieve resultaat van 2023 gedekt kunnen worden en een professionele eindredacteur en twee parttime journalisten worden betaald. Met de extra subsidie zou ook de begroting voor 2024 gedekt kunnen worden en tegelijkertijd de ambities op het gebied van professionalisering worden gerealiseerd.

Eugene Leenders

Het college wijst alle verzoeken af. Dat gebeurde na gesprekken tussen de omroep met de beleidsadviseurs Cultuur van de gemeenten Baarn, Bunschoten en Soest. Gevolgd door een overleg met de drie wethouders en het bestuur van Eemland1.

Tijdens de overleggen zijn de uitdagingen waar de omroep voor staat en de recente ontwikkelingen uitgebreid aan de orde gekomen. Omroep Eemland1 is 1 januari 2023 ontstaan als fusie van de omroepen van Baarn, Bunschoten en Soest. Deze fusie wordt door het Rijk gestimuleerd om de lokale omroep te ontwikkelen tot een streekomroep die uiteindelijk (vanaf 2026 of 2027) door het Rijk gefinancierd gaat worden.

EEN STREEKOMROEP PER REGIO

Het is zo goed als zeker dat het Rijk slechts één streekomroep per regio gaat financieren. Op dit moment zijn er in de regio twee omroepen actief, Eemland1 (Baarn, Bunschoten en Soest) en Nieuwsplein33 (Amersfoort en Leusden).

Het Rijk heeft via het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek middelen beschikbaar gesteld voor de professionalisering. Echter, de aanvraag die Eemland1 hiervoor (samen met Nieuwsplein33) heeft ingediend, is tot tweemaal toe afgewezen. In de recente gesprekken heeft het bestuur aangegeven dat de omroep zich op dit moment niet verder kan professionaliseren, noch apparatuur kan vervangen als er geen extra middelen beschikbaar komen.

Toch komt er geen extra geld. De gemeente vraagt Eemland1 om de uitzendingen binnen de huidige financiële kaders uit te voeren. Het college is van mening dat het Rijk aan zet is om geld beschikbaar te stellen.

Baarn betaalt nu al de wettelijk verplichte bijdrage van 20.397 euro en een extra bijdrage die de gemeente daarbij vanuit de eigen middelen doet: 20.389 euro. Volgens het gemeentebestuur wordt hiermee ruimschoots voldaan aan de normen die het Rijk stelt aan de financiering van de omroep.

STUDIO

Het college vraagt Eemland1 om nadrukkelijk in overweging te nemen of het haalbaar blijft om in Baarn een studio aan te houden, en eventueel na te denken welke alternatieve vormen goed passen bij de taak van de omroep. 

Dit punt is urgent omdat de omroep vanaf 2025 niet meer kan opereren vanuit het Poorthuis in Baarn. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie