Afbeelding
Daphne Fiorentinos

STEV kinderraad met elkaar in gesprek

30 maart 2023 om 16:47 Lokaal Deel je nieuws

Waarom een STEV-kinderraad? 

Ongeveer een derde van de wereldbevolking is kind. Kinderen zijn afhankelijk van hun ouders en verzorgers. Kinderen zijn kwetsbaarder voor bepaalde ziekten, mishandeling en uitbuiting. Kinderen zijn nog in ontwikkeling en zijn daarbij afhankelijk van de zorg en aandacht van volwassenen. Daarom zijn er minimumeisen, de kinderrechten. Deze kinderrechten zijn er voor alle kinderen. Ongeacht hoe oud ze zijn, waar ze vandaan komen of hoe zij eruit zien. Ongeacht of zij rijk of arm zijn of een handicap hebben of niet. Binnen het kinderrechtenverdrag is aandacht voor het welzijn van kinderen, de huisvesting, het voorkomen van uitbuiting en ook vrijheid van meningsuiting en vereniging.

Wat doet de kinderraad?

 Eén keer per jaar komt de STEV-kinderraad bij elkaar. Tijdens de bijeenkomst van de kinderraad wordt een inhoudelijk thema besproken. Voorafgaand aan de kinderraad verzamelen de deelnemende kinderen informatie over het te bespreken thema in hun school van herkomst. De leerlingen in de kinderraad zijn afkomstig uit de verschillende leerlingraden die op de scholen actief zijn. In de leerlingraden, wordt in afstemming met de schoolpopulatie, een onderbouwd palet aan adviezen gevormd met betrekking tot het thema. De standpunten van de verschillende scholen zullen zo uitgangspunt zijn in het adviseren van STEV en gemeenten.

Het thema van 2023 

Passend bij de ontwikkeling van het strategisch beleid, waarin met de Regioraad, de toekomstraad en de schoolleiders wordt gesproken over de ontwikkeling van het nieuwe strategisch beleid, zal ook de STEV-kinderraad bevraagd worden over hoe zij aankijken tegen maatschappelijke thema’s. De derde STEV-kinderraad zal in het teken staan van maatschappelijke thema’s en de rol van het onderwijs daarbij. Welk advies kunnen kinderen geven aan bestuurders, beleidsmakers en leraren om ervoor te zorgen dat er sprake is van een wederkerig belang tussen het onderwijs en de maatschappij. Concreet betekent dit dat de vraag die aan de kinderen wordt gesteld als volgt luidt:

Wat moeten STEV-scholen, met hulp van de gemeente, aan kinderen leren om ervoor te zorgen dat de zij zich fijn voelen op en rond de school?  

Het was een fantastische bijeenkomst en de kinderen hebben wederom goede en inhoudelijke presentaties gegeven!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie