De oude telefooncentrale aan de Eemnesserweg 50.
De oude telefooncentrale aan de Eemnesserweg 50. Baarnsche Courant

Telefoonchaletje wordt in oude luister hersteld

16 april 2018 om 10:45 lokaal

BAARN De lei is speciaal geïmporteerd uit Spanje, de leidekkers komen uit Gelderland. Rudy en Marcel van het bedrijf Koenders uit Neede zijn al dagen in de weer om het dak van de Eemnesserweg 50 te vervangen.

Dat is niet zo maar een woning, maar een van de eerste telefooncentrales in Nederland. Gebouwd in 1890, toen de Amsterdammers in Baarn hun vakantievilla's bouwden en graag de telefoon die ze uit de hoofdstad kenden, ook in Baarn wilde opnemen.

Het werd een chaletachtig huisje waarin eind negentiende eeuw maar liefst tien verbindingen (hotels Velaars, Zeiler, het gemeentehuis en zeven particulieren mensen) tot stand gebracht kan worden.

Karin Breuker en Roelof Vredeveld kochten het in 2017. Ze zijn vastbesloten om de buitenkant in de oude luister te herstellen, maar dat heeft nog heel wat voeten in aarde.

Vredeveld: "De originele leistenen dakbedekking is indertijd vervangen door zogenoemde singels. Wij willen het terugbrengen in originele staat. Volgens rijksmonumenten is dat een woningverbetering en dat mag niet zomaar."

De familie zette de plannen door en kreeg de benodigde vergunningen van de gemeente Baarn, maar ze moeten de duurdere lei zelf betalen. Vorige week is het werkt gestart.

Het is een feestje voor Rudy en Marcel. De eerste zonnestralen schijnen en boven op de chaletwoning kunnen ze laten zien dat ze het ambacht beheersen.

MAATWERK Marcel : "Ik doe dit werk al 34 jaar. Normaal maken we meters met leistenen daken met grote afmetingen zoals kerken. Dit is allemaal klein en fijn. Heel wat lei moet op maat worden gemaakt en overal maken we zelf de gaatjes waardoor de platen vastgespijkerd kunnen worden."

Rudy zit op zijn knieën. In het houten dakbeschot is een stuk metaal geslagen waarop de lei bewerkt kan worden. Een hamer is eigenlijk het enige gereedschap. Met de punt worden de gaatjes geslagen, met de andere kant wordt alles op maat gemaakt.

Een heel precies werkje want aan de randen wordt een bochtje in het lei geslagen zodat het regenwater goed wordt afgevoerd. Het is ongeveer 80 vierkante meter en dat betekent twee tot drie meter weken werk. Op een stukje plat dak en in de buurt van de afwatering worden stroken lood onder het lei bevestigd. De eerste meters liggen er prachtig bij. Een forse investering maar als het goed is, moet het weer tientallen jaren meekunnen.

Karin Breuker kan niet wachten tot het hele nieuwe dak in de zon ligt te schijnen. Daarna is het nog de beurt aan de timmerman en de schilder om enkele ornamenten te repareren. De topgevels met houtsnijwerk hebben gestileerde planten- en dierenmotieven.

RUST Ze hebben geen moment spijt van de aankoop. De woning is klein maar fijn, centraal gelegen aan de drukke Eemnesserweg, maar de achtertuin is een oase van rust. Die grenst namelijk aan de oude begraafplaats.

De familie is druk doende om de hele geschiedenis van de telefooncentrale compleet te krijgen. Zo zijn op zolder nog enkele attributen gevonden, die verwijzen naar de telefoongeschiedenis.

Karin Breuker: "We willen hier natuurlijk gewoon lekker wonen, maar we vinden het ook leuk om het vorige leven van dit huis levend te houden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie