De gaten vallen in de stoep, een gevaarlijke situatie die maar voortduurt.
De gaten vallen in de stoep, een gevaarlijke situatie die maar voortduurt. Melissa Hofland

Gaten stoep Van Speijklaan: ‘Moet eerst iemand zijn been breken?’

30 oktober 2021 om 11:30 Politiek

BAARN Een gat van 1.20 meter bij zo’n 90 centimeter gaapt in de stoep pal voor het hoekhuis op nummer 13 van de Van Speijklaan. En twee meter verderop, tegen de stoep aan een kleiner gat, eveneens door verzakking. Omwonenden vragen zich af wanneer de gemeente de gevaarlijke situatie aanpakt.

De gaten zijn afgezet door de gemeente. Het kleine gat met twee rood/witte afzettinkjes. Het grote gat midden op de stoep met drie grote hekken. De buren moesten er wel even op wachten. ,,Ik belde vorige week woensdag nadat de stoep was ingezakt toen een bedrijfsbusje even op de stoep geparkeerd had. Een groot gat was ontstaan. Begrijpelijk ook als je in het gat kijkt. Er is zo’n 40 centimeter aan open ruimte tussen stoep oppervlakte en het zand eronder ontstaan”, vertelt Ronald Zaadnoordijk die vanuit zijn huis pal op de grote hekken kijkt omdat ze op maar zo’n 1 meter afstand van de toegang tot zijn voortuin staan. ,,We hebben er toen zelf als buren maar een rood/wit hekje er overheen gezet. Maar goed ook, want pas twee dagen later kwam er iemand van de gemeente het gat afzetten. Dat duurt dan al irritant lang. Dan verwacht je dat het wel gauw gemaakt zal worden, maar we zijn een week verder, en er is nog niets gebeurd.”

BOOS Zaadnoordijk maakt zich daar boos over. Verbaasd is hij overigens al niet meer. Hij wijst naar het kleinere gat tegen de stoep aan. ,,Dat is in juni ontstaan en heb ik toen ook over gebeld. Ook daar zette de gemeente het af met een hekje én de belofte dat het na de bouwvak zou worden gemaakt. Ik vraag me inmiddels af welke bouwvak?”

Er is enkel nog een afzettinkje bij gekomen. ,,Voor wat het waard is. Ik houd mijn hart vast. Er wonen oudere mensen die hier langs lopen. Er spelen hier dagelijks veel kinderen op deze ruime stoep. De hekken zijn een leuke uitdaging. Ze klimmen erover. Levensgevaarlijk! Ik moet er niet aan denken dat hier een kind in verdwijnt. Moet er iemand zijn been breken voor dat de gemeente in actie komt?”, vraagt Zaadnoordijk zich af. Het doet hem echt wat. De tranen staan in zijn ogen.

RIOLERING De bewoner vermoedt dat het allemaal met een slechte riolering te maken heeft onder de stoep, of in de nabije omgeving. ,,Het riool is al zo’n twintig jaar lek. Bij harde regen, die we dit jaar natuurlijk veel hebben gehad, spoelt het zand weg. Er zijn in die twintig jaar al veel vaker gaten door verzakkingen gevallen. Die worden dan even provisorisch gemaakt. Dan is het een tijdje rustig, tot het volgende incident. Om waanzinnig van te worden. We voelen ons niet serieus genomen. Wanneer wordt er alstublieft serieus iets aan deze situatie gedaan? Moeten er echt eerst ongelukken gebeuren?”

In een eerste reactie geeft de gemeente aan: ,,Het is uiteraard belangrijk dat dit soort zaken wordt aangepakt. De situatie heeft de aandacht en er wordt bekeken wat er het best kan worden gedaan om dit ook voor de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.”

Door Melissa Hofland

Afbeelding
De gaten vallen in de stoep, een gevaarlijke situatie die maar voortduurt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie