Van de Graaf en Burger speelden een spectaculaire remise.
Van de Graaf en Burger speelden een spectaculaire remise. Ed Duister

Een klassieke schaakavond

15 september 2021 om 14:30 Overig

BAARN Na een jeugdige eerste ronde van het nieuwe seizoen, lag ook bij de tweede ronde de gemiddelde leeftijd onder de dertig. Met zes partijen voor de interne competitie en bovendien nog een aantal spelers die een paar partijtjes wilden schaken bij de bar, was er een prima opkomst. 

Martijn Veen is geen lid kwam een avondje kijken of de BSV wat is. Hij nam het op tegen Lambrechts senior, een formidabele tegenstander. De partij had een zeer snel verloop. Zwart trapte in een openingstrucje van de Londen (met een wit paard op c7) en dat kostte hem zijn toren. Even later verspeelde zwart zijn dame en gaf hij op. 

Nieuwkomers zijn altijd welkom

De partij Van de Graaf - R. Burger was de verrassing van de avond. Een vers jeugdlid dat pas net meedoet bij de interne competitie tegen een voormalig jeugdlid dat al jaren meedraait. Waar iedereen aan het begin van de avond dan ook dacht dat Burger de dominante partij was, bleek deze na een blik op het bord er veel slechter voor te staan. Een pion achter en een ietwat passieve stelling. Dit eindigde in een eindspel met een witte dame tegen 2 zwarte pionnen. En dat bleek toch iets lastiger te zijn dan gedacht… Na een flink aantal zetten besloot wit dan maar af te ruilen, zodat de spectaculaire partij in een remise eindigde.

De partij Bijleveld - O. Burger begon met een ietwat vreemde Italiaanse opening. Zwart zette zijn loper op c5, maar werd na c3-b4 teruggestuurd. Zwart ging echter de verkeerde kant op (naar d6), waardoor wit later door zijn pionnen door te stoten een dubbele aanval kreeg en een stuk wist te winnen. Hierna werd de partij netjes uitgespeeld en wist Bijleveld zwart mat te zetten. 

Na een gelijk opgaande opening kwam Hodgson op voordeel waardoor hij de eerste overwinning in de interne competitie binnenhaalde, ten kostte van De Moor. Nog een nieuwkomer, Droogh, speelde tegen M. Lambrechts de Pirc, een door de schrijver van dit stuk zeer geliefde opening. Wit kreeg dan ook het centrum, maar zwart kwam dooreen paardenspel positioneel beter te staan. Dit leidde tot een spel waarin zwart het loperpaar had, en wit de twee paarden. Waarbij de paarden van wit het centrum wisten te pakken. Door een verkeerde zet van zwart kregen de witte paarden een sterke aanval op de zwarte koningsvleugel. Dit werd door Lambrechts junior knap uitgespeeld naar een overwinning. 

Van der Braak en Kok begonnen met het Koningsgambiet. Ze speelden de Cunningham variatie (Le7) waarna het paard naar h5 gaat. Wit speelde vroeg Pc3 en zwart speelde te verdedigend c6. Wit kreeg hierdoor een sterke aanval en zwart miste bovendien een paardvork. Wit offerde maar zag niet dat het matveld gedekt was en de rollen werden omgedraaid: een toren met drie pionnen tegen een toren met vier pionnen. In een theoretische remise moesten nog wel even de juiste zetten gespeeld worden. 

Na twee rondes is het nu Jelle Bijleveld die de leiding heeft overgenomen. Ook op vrijdag 17 september zijn nieuwkomers weer van harte welkom in het Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6, Baarn. De jeugd begint om 18.30 uur, de volwassenen om 19.45 uur.

Kijk ook eens op www.baarnseschaakvereniging.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie