Vogelgriep bij Vogelopvang Soest

1 september 2021 om 09:40 Dieren

SOEST Bij Vogelopvang Soest aan de Eemweg is maandag vogelgriep geconstateerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA doet nu verder onderzoek naar de besmettelijkheid van de ziekte en ruimen is een reële optie. Bij Vogelopvang Soest is het verdriet groot.

Toen vorige week twee zwanen overleden op de opvang ontstond de verdenking van vogelgriep. Daarna stierf er nog een en werd er een ziek. De NVWA werd ingeschakeld en nam enkele vogels mee voor onderzoek. Sinds zondagmorgen is de opvang gesloten.

De eerste uitslag van het onderzoek van de NVWA kwam maandagmiddag binnen bij Vogelopvang Soest en zorgde voor verslagenheid. Een positieve testuitslag, ‘maar voor ons heel negatief’, reageert Barbara van ‘t Hoen, operationeel manager van Dierenzorg Eemland waar de vogelopvang onder valt. Sindsdien onderzoekt de NVWA om welke variant het gaat, de zeer besmettelijke (HPAI) of de milde (LPAI). Dat onderzoek was gistermiddag nog niet afgesloten.

Daarmee is er bij de medewerkers van Vogelopvang Soest nog enige hoop dat het grote doemscenario wordt ontlopen: het ruimen van alle vogels. Van ‘t Hoen: ,,Dat laatste is wel een reëel toekomstbeeld. Als dat moet, is het heel begrijpelijk, want dat zijn de regels. Maar het maakt het niet minder verdrietig, vooral voor de vrijwilligers die elke dag helpen met het verzorgen alleen omdat ze een groot hart voor dieren hebben. Er is hier al heel veel gehuild.”

Door Hans Veltmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie