Afbeelding
Moestuin

Kun je in de zomer nog een moestuin beginnen?

10 augustus 2021 om 15:56 Partnercontent

De moestuin is de laatste jaren razend populair. Niet zo gek ook, want je eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen is naast leuk ook nog eens hartstikke nuttig. Niets is lekkerder dan een pasta met eigen courgette en rucola, of een frisse maaltijdsalade met zelfgekweekte sla. Heb je de moestuinmaatjeshype gemist? Geen zorgen: het is nog niet te laat om dit jaar met een moestuin te beginnen. In dit artikel geven we je een paar tips & tricks om tijdens de zomer en het najaar het beste uit jouw moestuintje te halen.

Echt biologisch

Het mooie aan groenten en fruit in eigen tuin verbouwen is dat je precies weet waar je eten vandaan komt, en dat alles wat je verbouwt onbespoten is. Dat is anders wanneer je je groenten in de supermarkt haalt. Zelf groenten verbouwen is ook nog eens bijzonder duurzaam, omdat je op die manier kunt besparen op transport (en dus uitstoot) en verpakkingsmaterialen. Het hebben van een moestuin is daarnaast gezond voor je lichaam en geest. Het houdt je in beweging en vergt tijd, liefde en aandacht. 

Je moestuin voorbereiden

Voorbereiding is het halve werk. Het is belangrijk te beslissen waar je moestuin komt te staan. Wist je dat je ook op een balkon een moestuin kunt hebben? Er bestaan speciale bakken en potten waarin je gemakkelijk groenten en kruiden kunt verbouwen. Wat je nodig hebt voor jouw moestuin is daarnaast afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Ga na welke groenten je graag wilt verbouwen, en wat deze planten qua licht, grond en ruimte nodig hebben.

De juiste zaden

Dan is het tijd om de zaden in huis te halen die je nodig hebt. Wil je graag kruiden verbouwen die goed bij de Italiaanse keuken passen, dan kun je bijvoorbeeld tijm- en basilicum zaadjes in huis halen. Verbouw je groenten, dan zijn er vaak verschillende rassen en soorten beschikbaar. Je doet er goed aan een zaaikalender bij te houden om er zeker van te zijn welke groenten in welk seizoen groeien en wanneer je ze het beste kunt zaaien en oogsten. In juli is het bijvoorbeeld goed mogelijk verschillende soorten groenten te zaaien. Ook sla kan in dit seizoen nog goed in volle grond gezaaid worden. 

Verzorging

Je wilt je moestuin natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen, waardoor je planten de beste kans krijgen om te groeien. Houd slakken buiten de deur door cacaosnippers te strooien of planten naast je groenten te zetten waar slakken niet van houden. Heb je last van bladluizen? Ga dan eens op zoek naar lieveheersbeestjes. Zet er een aantal uit in je moestuin en je bent in een mum van tijd van bladluis af. Het is altijd goed te kijken of je een biologische oplossing voor een probleem of plaag kunt vinden voordat je naar de bestrijdingsmiddelen grijpt. Ook kun je een bijenhotel ophangen of bloemen planten om insecten aan te trekken die je moestuin juist wel nodig heeft. Op die manier houd je je moestuin perfect in balans.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie