Wethouder Erwin Jansma tekent de woondeal.
Wethouder Erwin Jansma tekent de woondeal. Daan Bleuel

Bestuurders bekrachtigen woondeal; vijfhonderd woningen voor Baarnsche Zoom

14 juli 2021 om 13:52 Wonen

BAARN De gemeente Baarn was woensdag in Soesterberg één van de regionale ondertekenaars van de zogeheten ‘Woondeal regio Amersfoort’. Daarin werd afgesproken dat er tot 2030 23.000 woningen zullen worden gebouwd. Die aantallen zijn nodig om de huidige tekorten in te lopen én de toekomstige behoefte in voldoende mate te vervullen. In de deal werd ook vastgelegd dat de komende jaren 500 woningen gerealiseerd zullen worden in nieuwbouwwijk Baarnsche Zoom.

Op de langere termijn zijn er zelfs nog veel meer huizen nodig in ons deel van het land. Prognoses gaan uit van een behoefte van 36.000 woningen in de periode tot 2040. Om het voorstellingsvermogen te prikkelen; we praten dan grofweg over zes keer de omvang van een gemeente als Baarn. De woondeal die woensdag gesloten werd gaat echter verder dan de bouw van woningen alleen. 

PROJECTEN Met de Woondeal -die allereerst tot doel heeft de woningbouw te versnellen- kan een aantal reeds geplande regionale projecten met knelpunten op extra aandacht rekenen. Die projecten worden in de Woondeal ook specifiek genoemd. Op dit moment betekent dit voor Baarn dus zekerheid wat betreft het bouwen van 500 woningen op de locatie Baarnsche Zoom.

BEREIKBAARHEID ,,Er wordt niet alleen geïnvesteerd in sneller bouwen van betaalbare woningen. Ook wordt er gewerkt aan bereikbaarheid, ruimte voor ‘aandachtsgroepen’ (het huisvesten van specifieke bevolkingsgroepen als jongeren en kwetsbare ouderen), vitale wijken en de energietransitie (dus duurzaamheid)’’, laat de regio in een persbericht over de Woondeal weten. 

Naast Baarn maken ook de gemeenten Soest, Amersfoort, Leusden, Eemnes, Bunschoten, Woudenberg, Nijkerk en Barneveld deel uit van de ‘woondealregio’. Ook de provincies Utrecht en Gelderland committeren zich aan de afspraken, evenals een achttal woningcorporaties in de regio. 

BEVOORRECHTE STATUS De Woondeal wordt ook ondersteund door de Rijksoverheid waarmee het project een bevoorrechte status krijgt. En regio elders in de provincie (16 gemeenten rond de stad Utrecht) sloot eerder zo’n ‘deal’ met het Rijk. 

De Woondeal is een vorm van erkenning voor de regio als populaire vestigingsplek waar het gebrekkig functioneren van de huidige woningmarkt pijnlijke gevolgen heeft. Het (veel) te kleine aanbod van woningen in relatie tot de vraag, leidt er toe dat de prijzen in Baarn en omliggende gemeenten steeds verder stijgen. Voor bepaalde groepen woningzoekenden -zoals starters- wordt het daardoor bijna onmogelijk om in deze regio goede huisvesting te vinden. 

Met de ondertekening van deze woondeal voegt de regio Amersfoort zich in het rijtje van belangrijkste woonmarktregio’s van ons land

BELANGRIJKSTE WOONMARKTREGIO’S ,,De regio Amersfoort is één van de duurste en aantrekkelijkste woningmarktregio’s van Nederland’’, staat in een persbericht waarin het ondertekenen van de Woondeal bekend wordt gemaakt. ,,De regio Amersfoort komt met deze deal volop in het vizier van het Rijk. Met de ondertekening van deze woondeal voegt de regio Amersfoort zich in het rijtje van belangrijkste woonmarktregio’s van ons land’’, aldus het persbericht. 

,,We krijgen geen zak geld. Maar we gaan met elkaar kijken hoe we knelpunten snel en goed op kunnen lossen.’’ Dat zegt wethouder Nermina Kundic uit Soest in gesprek met de Soester Courant in een toelichting op de woondeal. ,,En regelingen en middelen vanuit het Rijk kunnen eenvoudiger beschikbaar komen. Het opent deuren naar verschillende fondsen die anders gesloten blijven.” 

BEDRIJVEN Als voorbeeld van zo’n knelpunt noemt zij het uitplaatsen van bedrijven om ruimte te maken voor woningbouw. Binnen de woondeal kan de provincie eenvoudiger meewerken aan het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen in buitengebieden. 

Wethouder Kundic geeft in het artikel tevens prijs dat Soest van de bouwopgave tot 2030 zo’n 1.600 woningen binnen de grenzen van haar gemeente wil bijdragen. Dat is 400 meer dan het aantal waar de gemeente tot nu toe rekening mee hield. 

100 WONINGEN PER JAAR Het is nog niet bekend op welke wijze en met welke aantallen de gemeente Baarn wil contribueren aan de Woondeal. In de geactualiseerde Woonvisie, die de gemeenteraad recent goedkeurde, spreekt de gemeente de ambitie uit om na 2025 100 woningen per jaar te gaan bouwen. Dat is een versnelling van het huidige tempo waarin -op papier- rekening gehouden wordt met de bouw van 50 woningen gemiddeld per jaar. Of de Woondeal aanleiding geeft die doelen verder aan te scherpen is nog ongewis. 

De samenwerking in regionaal verband en met ruggesteun van het Rijk en de provincies moet het ook eenvoudiger maken om problemen op het gebied van riolering, waterhuishouding, mobiliteit en natuurbescherming aan te pakken. 

17.500 WONINGEN Van de 23.000 geplande woningen tot 2030 in onze regio nemen de Utrechtse gemeenten er 17.500 voor eigen rekening. Dat is iets meer dan de aantallen die de regio zelf al in de planning had opgenomen (15.700 huizen). De Gelderse gemeenten Nijkerk en Barneveld krijgen een opgave ter grootte van 5.500 woningen voor hun kiezen. 

door Daan Bleuel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie