Na de feestdagen is het zover en gaat Oksana op pad.
Na de feestdagen is het zover en gaat Oksana op pad.

Baarnse Oksana Bushmanova beklimt Kilimanjaro voor War Child

14 december 2017 om 00:36 partnercontent

BAARN - "Het was best een impulsieve beslissing", zegt de Baarnse Oksana Bushmanova over haar plan om de Kilimanjaro te beklimmen. In januari vertrekt ze.

"Op 23 januari is het zover, dan ga ik de Kilimanjaro beklimmen voor War Child", vertelt Oksana Bushmanova uit Baarn trots. "Het is de hoogste berg in Afrika, 5895 meter hoog."

"De tocht zelf schijnt goed te doen te zijn; wat de klim echter moeilijk maakt is de hoogteziekte waarmee de meeste beklimmers te maken krijgen en die zich in verschillende vormen kan manifesteren. Jaarlijks beginnen enkele duizenden aan de beklimming. Ongeveer de helft haalt maar de top."

Dat ze niet uit Nederland komt verklapt haar naam al een beetje. Oksana is Russisch. Ze kwam in 2008 naar Nederland en bleef sindsdien een trouwe inwoner van Baarn. "Het is hier klein, maar je hebt toch alles wat je nodig hebt: winkels, een bibliotheek - ik ben een boekenwurm van het allerergste kaliber - en een treinstation. En altijd vriendelijke mensen, van de burgemeester tot onbekende voorbijganger op straat. Ik heb me hier altijd thuis gevoeld."

De Baarnse heeft zich goed laten informeren over de klim. "Je loopt door vijf verschillende klimaatzones: van de tropen naar de pool. Het was best een impulsieve beslissing. Ik zag de reclame voor deze challenge op het station, op de laatste dag van de inschrijving, en heb me om 22.00 uur die dag ingeschreven. Wel na een 'spoedoverleg' met een paar collega's die ik als 'down-to-earth' had beoordeeld en om advies had gevraagd", lacht ze. "Daarna kwam het best hard aan, een week was ik in paniek en dacht: waar begin ik aan... Tot heftige hyperventilatie toe. Langzamerhand ben ik aan het idee gewend. Maar spannend is het nog steeds."

"Ik heb verschillende verhalen gehoord: angstaanjagende - dat mensen overlijden - maar óók hele inspirerende, dat iemand in vijf uur nog wat naar boven had gerend, dat iemand zonder ledematen de top had bereikt om as van een soldaat daar uit te strooien. Dit raakt me. Maar ook mensen die meedoen. Zo veel moed, zo veel betrokkenheid, warmte en steun aan elkaar. Sterke emoties ervaren als angst, zonder scherp te hebben waarvoor eigenlijk, maar ook trots als ik 21 km had gerend (oké, laatste 4 waren meer lopen, maar ik heb het niet opgegeven) voor het eerst in mijn leven, alleen omdat ik nu een doel heb! Ik wil meer over mezelf leren, wat zijn mijn grenzen? Wat zijn alleen de gedachten en wat zijn de echte grenzen van mijn lijf? Ik weet dat deze laatste veel wijder zijn. Ik wil balans vinden tussen 'ik ga voor de top, ten koste van alles, al moet ik kruipen' en 'goed luisteren naar mijn lichaam, verantwoord doen, ik heb immers een zoontje'. Maar ja, als je hyperventilatie hebt, wat is dan echt? En ik heb maar twee keer in mijn leven in een slaapzak geslapen... Zeker niet bij min-temperaturen."

Een ander aspect van de uitdaging die Oksana is aangegaan is een bedrag van 2400 euro voor War Child in te zamelen met deze actie. "Ook iets wat ik nog nooit heb gedaan. Mensen in de omgeving om geld durven vragen, dat was best een drempel. Maar ik geloof in het goede werk van War Child en ik wil mijn steentje bijdragen. Eigenlijk steentjes van iedereen die mijn actie wil steunen. Samen de oorlog uit het kind te halen, zoals de slogan van War Child klinkt. Ik ben dus op zoek naar donateurs die willen helpen om mijn streefbedrag te halen. Ook winkels, bedrijven en andere zaken in Baarn die willen helpen door deze actie onder de aandacht van hun klanten te brengen. Ik zou ook met veel plezier iets in ruil doen indien nodig. Of particulieren, Baarnaars, die ook, zoals ik, geraakt worden door alles wat oorlogskinderen moeten meemaken en wat er allemaal gedaan kan worden als wij maar samen in actie komen! Wellicht heeft iemand ook verlopen ov-chipkaarten thuis in de la liggen, dan kom ik ze ook graag ophalen. Vaak staat daar nog een paar euro op, niet voor iedereen de moeite waard om terug te vragen, maar voor War Child telt elke euro."

Wie wil helpen kan een mailtje sturen naar obushmanova@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie