Afbeelding
Zorgverzekering

Je eigen risico wel of niet verhogen? Dit moet je erover weten!

11 december 2020 om 16:10 Partnercontent

Het is eindelijk december! Na een ontzettend vreemd jaar waar veel mensen niet bepaald van hebben genoten zijn we er bijna van af. Helaas leven we nog wel in een wereld waarin het coronavirus veel schade veroorzaakt, maar ook bij de pandemie lijkt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel te komen door de vaccinaties. Toch zullen we nog wel even rekening moeten houden met het virus, dus ook tijdens de feestdagen in december. Uiteraard bestaat december uit meer dan alleen de feestdagen, want dit is ook de maand waarin we allemaal zonder pardon overstappen naar een goedkope zorgverzekering. Je polisnummer vinden zal dan ook niet heel moeilijk meer zijn. Voordat je over kunt stappen naar een andere zorgverzekeraar moet je eerst natuurlijk een vergelijkingssite gebruiken. Vergelijk de zorgverzekeringen op zo’n platform om erachter te komen welke optie voor jou het beste is. Hierbij zijn onder andere de voorwaarden belangrijk, net zoals de premie. Dit bedrag dat je maandelijks zult moeten betalen aan de zorgverzekeraar hangt af van het eigen risico, waarover je hieronder meer kunt lezen. 

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een zogeheten drempelbedrag. Dit specifieke bedrag zul je eerst zelf moeten betalen voor zo goed als alle zorg die verzekerd is in de basisverzekering. In 2021 zal het eigen risico standaard liggen op 385 euro, maar je kunt ervoor kiezen om het te verhogen. Daarover later meer. Er zijn bovendien een aantal uitzonderingen waarbij je geen eigen risico zult hoeven te betalen. Hierbij kun je onder andere denken aan wijkverpleging, consulten en/of behandelingen bij de huisarts en verloskundige zorg en kraamzorg. Heb je hulpmiddelen in bruikleen? Ook dan is het niet nodig om eigen risico te betalen, wat ook zal gelden als je gebruik maakt van gecombineerde leefstijlinterventies. Een kind onder de 18 jaar zal helemaal nooit eigen risico hoeven te betalen. Kinderen zijn namelijk gratis meeverzekerd via één van de ouders.

Wel of niet je eigen risico verhogen?

Inmiddels weet je dus wat het eigen risico überhaupt is en waar het wel en juist niet voor zal gelden, is het van belang om jezelf af te vragen of je bereid bent om het bedrag te verhogen. Het is dus standaard 385 euro, maar je kunt het met maximaal 500 euro verhogen. Je eigen risico zal dan natuurlijk 885 euro bedragen. Kies je ervoor om het eigen risico te verhogen? Potentieel kun je dan per maand 20 tot 25 euro besparen op je zorgverzekering. Toch is het niet altijd slim om je eigen risico te verhogen. Dit moet je eigenlijk alleen doen als je normaal gesproken het eigen risico nooit opmaakt. Verwacht je in 2021 geen dure behandelingen? Ook dan kun je je eigen risico wel verhogen, terwijl je hier ook zeker een buffer in eigen zak voor moet hebben. Met andere woorden, als je een rekening van 885 euro in één keer kunt betalen dan is het zeker mogelijk om je eigen risico te verhogen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie