Seconda Prat!ca met muziek uit de Nieuwe Wereld in Paaskerk

12 januari 2020 om 19:41 Muziek Deel je nieuws

Komende zaterdagavond 25 januari brengt het ensemble Seconda Prat!ca op uitnodiging van de stichting Kunst & Cultuur Baarn in de aan de Oude Utrechtseweg gelegen Paaskerk een programma met vocale en instrumentale Zuid-Amerikaanse barokmuziek. Na de ontdekking van Zuid-Amerika in 1492 en de daarop volgende veroveringen door de Spanjaarden en Portugezen volgde een gewelddadige bestuurlijke heerschappij over het continent die grote negatieve gevolgen voor de oorspronkelijke bewoners met zich meebracht. De paradox van het verhaal is dat ondanks alle verwoestingen en bloedbaden die de kerstening van het continent met zich meebracht, de muziek die tijdens de koloniale barokke tijd ontstond gekenmerkt wordt door tal van artistieke hoogtepunten. De composities werden destijds in veel gevallen uitgevoerd door oorspronkelijk inheemse musici. 

Het uit tien musici bestaande ensemble Seconda Prat!ca schetst daar in de Paaskerk aan de hand van muziek van 16e en 17e eeuwse componisten als Juan Blas de Castro, Manuel Correa, Hernando Franco, Francisco Guerrero en Juan Gutiérrez de Padilla een aantal boeiende voorbeelden van. De muziek die met fluiten, viool, klavecimbel/orgel, viola da gamba, contrabas, barokgitaar en 7x zang ten gehore wordt gebracht komt overeen met die welke is vastgelegd op de succesvolle door het label Ambronay uitgegeven cd ‘Nova Europa’ van het ensemble.

Seconda Prat!ca is opgericht in 2012 en wordt geleid door Jonatan Alvarado en Nuno Atalaie. Het ensemble is inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende ensembles van de nieuwe generatie oude muziekartiesten. Het ensemble stelt zich ten doel om de kloof tussen musici en het publiek te overbruggen door het westerse muzikale erfgoed nieuw leven in te blazen door het terug te brengen naar een gedeelde ervaring. Seconda Prat!ca heeft opgetreden op de podia van de meest vooraanstaande Europese festivals, zoals het Festival d'Ambronay (Frankrijk), Göttingen Handel Festspiel (Duitsland), Stockholm Early Music (Zweden), het Utrecht Oude Muziek Festival (Nederland) en Festival Reencontros (Portugal).

Het concert in de Paaskerk vangt aan om 20.15 uur. Toegangskaarten à € 25 zijn op de avond van het concert aan de ingang van de kerk, open 19.30 uur. Jongeren betalen geen toegang. Meer informatie over het optreden van Seconda Prat!ca treft u met muziekvoorbeelden aan op de website www.preludeklassiekemuziek.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie