Mr. Willeke Vernède is specialist op het gebied van erf- en familiezaken.
Mr. Willeke Vernède is specialist op het gebied van erf- en familiezaken. Willeke Vernède

Mr. Willeke Vernède is specialist op het gebied van nalatenschapsplanning en erven

Zakelijk

SOEST Niemand heeft zin om over de dood na te denken en te praten. Maar ‘even’ een testamentje regelen, om er vanaf te zijn, dat is niet verstandig. Mr. Willeke Vernède is specialist op het gebied van erf- en familiezaken. “Het voortraject is zó belangrijk. Hoe sta ik ervoor? Wat heb ik te verdelen? Hoe wil ik dat geregeld hebben? Daar zouden mensen echt meer tijd voor moeten nemen. Je kan het namelijk maar één keer goed doen.”

Zowel voor als na overlijden is er veel te doen. Denk daarbij niet alleen aan juridische zaken, maar ook aan financiële, fiscale, praktische en emotionele zaken. Vóór overlijden is Willeke Vernède betrokken als adviseur over (levens-)testamenten, levensexecuteur, toezichthouder en estate planner; na overlijden bij de afwikkeling van nalatenschappen als executeur en adviseur van de erfgenamen.

,,Het is heel begrijpelijk dat mensen het moeilijk vinden om zaken rond een overlijden te bespreken. Wie benoem je tot levensexecuteur of executeur? Is dat je favoriete zoon of het nichtje waar je veel vertrouwen in hebt? Of iemand anders van buiten de familie, met verstand van zaken en die zelf geen belanghebbende is, zoals een professionele executeur?

Vaak lijkt het binnen de familie pais en vree, maar als het erop aankomt, kunnen de zaken heel anders liggen. Overweeg goed wat een verstandige beslissing is en waar alle betrokkenen baat bij hebben. Het gaat namelijk over geld en fiscale constructies, maar ook over praktische én emotionele zaken. Het optreden als gevolmachtigde, executeur of levensexecuteur is geen zaak die je er ‘even bij doet’. Wie is daar verantwoordelijk voor op het moment dat het zover is? Het is dan vaak niet meer mogelijk om allerlei zaken te wijzigen. Eventuele problemen kunnen dan alleen nog maar opgelost worden, met alle (financiële) gevolgen van dien. Het draait vooral om het vooraf maken van de juiste keuzes. Dat geeft rust en bespaart vaak ook veel geld.”

RUST Willeke adviseert en begeleidt graag bij bovengenoemde zaken. “Het is mooi als cliënten aangeven dat zij nu precies weten dat zij hun zaken volledig en goed geregeld hebben. En dat zij ook precies begrijpen hóe ze het geregeld hebben. Zij ervaren daardoor rust.”

BEGRIJPELIJKE TAAL Daarnaast hecht Willeke eraan dat haar cliënten altijd begrijpen waar het over gaat. ,,Ik vind het heel belangrijk dat mensen begrijpen wat er straks wordt vastgelegd. Het juridisch taalgebruik is voor veel mensen ingewikkeld en ik heb er plezier in om het zo uit te leggen dat iedereen het kan begrijpen. Als je niet begrijpt waar het over gaat, wordt er niet ondertekend.”

INGEWIKKELDE FAMILIES Families worden steeds ingewikkelder. Een scheiding, nieuwe partner en (stief)kinderen: het komt steeds meer voor en daardoor is het nóg belangrijker geworden de zaken goed te regelen en vast te leggen. Willeke: ,,We zullen in de toekomst gaan zien dat het afwikkelen van nalatenschappen nóg problematischer gaat worden. En dat op tijd alles goed overdenken en regelen dus nóg belangrijker wordt.”

SAMENWERKING Willeke Vernède werkt regelmatig samen met notarissen, accountants, belastingadviseurs, advocaten en financieel adviseurs en werkt voor zowel ondernemers als particulieren. Ze is aangesloten bij het Register Estate Planners (REP), de NOVEX en VELEX.

https://statusfamiliezaken.nl/, telefoon 035-5430714 of 06-10218017

advertentie