Afbeelding
Floor Makelaardij

Bas van Dijen, van bakker naar makelaar: ‘Floor Makelaardij kent de regio als broekzak’

30 juni 2021 om 12:45 Zakelijk

BAARN Bas van Dijen is, samen met zijn team, het gezicht van Floor Makelaardij o.g. aan de Brinkstraat 2 in Baarn. De geschiedenis van het makelaarskantoor en dat van Bas leest als een jongensboek. Het begon in Soest, de weg liep door een bakkerij en een oud politiebureau en er was een uitstapje naar Curaçao. O ja; voetbalvereniging TOV was een verbindende factor.

Floor Makelaardij is opgericht door Piet Floor. De zoon van de melkboer uit Soest startte met Makelaardij De Vlijt op de plek waar de gelijknamige Soester molen ooit de machtige wieken ronddraaide. Later verkaste Piet naar het oude politiebureau aan de Van Weedestraat. 

De huidige eigenaar Bas van Dijen startte zijn werkzame leven in een bakkerij. Hij blikt terug: ,,Het was 1998 en ik had tot in lengte van jaren in de brood/banketbakkerij kunnen werken als ik geen last had gekregen van bakkersallergie. De huisarts raadde mij aan een paar dagen naar Zandvoort te gaan. Ik heb daar ontdekt hoe het was om weer vrij te ademen en goed te slapen. Weg uit de bakkerswereld was dus het advies.”

Bas ging voor een half jaar naar Curaçao. De hagelwitte stranden en palmbomen moesten hem inspireren hoe hij zijn leven verder ging invullen. Ondertussen had hij, zijn eerste ‘stenentransactie’ al verricht. ,,Gedurende dat jaar verhuurde ik mijn appartement dat ik op mijn 21ste via Piet Floor gekocht had. Na een jaar huur heb ik het vervolgens verkocht. Met Piet had ik nog steeds goed contact. Hij was namelijk ook mijn leider/trainer bij voetbalvereniging TOV. Met hem heb ik vervolgens een nieuw huis gekocht. Zo ben ik de makelaardij ingerold.”

Het is inmiddels 2002 en Floor Makelaardij opent een kantoor in Baarn. Bas behaalt zijn papieren en volgt jaren later Piet Floor op als eigenaar. ,,Ik heb 17 jaar voor hem gewerkt, Piet is voor mij een vaderfiguur in de makelaardij.”

Een makelaar met de wortels in Soest is ruim twintig jaar een vertrouwd adres in Baarn. ,,We doen zowel in Soest als in Baarn zaken”, vertelt Bas. ,,Zo verhuren en uitponden wij appartementen aan de Joh. Poststraat in Soest. Wij taxeren volgens de NWWI-norm en bepalen de marktwaarde passend bij de woningmarkt in deze regio. Wij zijn inzetbaar als aankoop- en verkoopmakelaar en wij weten, omdat wij deze regio als onze broekzak kennen, wat er letterlijk ‘te koop’ is.”

Met een knipoog naar zijn bakkersverleden komt Bas met een mooie metafoor dat hij de ‘Rijstijd’(ja met lange ij) noemt. ,,De huizen gaan als warme broodjes over de toonbank wordt er gezegd. Maar dat betekent niet dat je als makelaar achterover kan leunen. Die warme broodjes hebben rijstijd nodig, ik weet daar als voormalig bakker alles van. Pas dan zijn ze lekker en voedzaam. Zo is het ook in de makelaardij. Wij kwamen hier 20 jaar geleden vanuit Soest naar Baarn. In die ‘rijstijd’ moet je vertrouwen creëren en een band opbouwen. Daar gaat het om in dit vak.”

Dan is het tijd voor een volgende afspraak. Bas pakt een van de elektrische fietsen voor de reistijd naar een nieuwe klant. ,,Als het even kan gaan wij met de fiets naar onze klanten. Dat is niet alleen duurzaam en sportief maar voor mij persoonlijk ook nostalgisch. Mijn vader ging als postbode met de fiets door het bos naar Lage Vuursche. Vorig jaar mocht ik de woning van de smid verkopen waar mijn vader altijd koffie dronk. Reden om daar de bezichtigingen op de fiets te doen. Een fiets past beter bij ons bedrijf dan een dikke auto voor de deur en als we dan toch de auto pakken dan nemen we de elektrische.”

Floor Makelaardij
Brinkstraat 2 Baarn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie