Afbeelding
Raten-Kauf/Pixabay

Flinke woonlastenstijging voor huiseigenaren in Baarn

26 februari 2021 om 09:16 Wonen

BAARN In vrijwel alle gemeenten zijn huiseigenaren dit jaar meer kwijt aan woonlasten. Gemiddeld stijgen de gemeentelijke heffingen met zo’n vijf procent ten opzichte van vorig jaar. In Baarn stijgen die lasten echter met maar liefst 17,7 procent, blijkt uit nieuwe cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH). Met name de afvalheffing gaat flink omhoog van 249,60 euro in 2020 naar 393 euro dit jaar.

Samen met Hellevoetsluis, Woerden en Opmeer stijgen de totale woonlasten het hardst in Baarn. Elders in het land lijkt vooral de onroerende zaakbelasting (ozb) ‘schuldig’ aan de stijging: eigen woningbezitters betalen gemiddeld gezien dit jaar 17 euro meer dan in 2020. In Baarn stijgt de ozb van 383,36 naar 389,65 euro voor komend jaar. De rioolheffing stijgt licht: van 234,36 naar 237,96. De totale woonlasten komen daarmee uit op 1020,61 (vorig jaar was dit 867,32 euro).

Volgens Vereniging Eigen Huis is de tariefstijging een gevolg van de stijgende (Wmo-)zorgkosten die gemeenten maken. ‘Steeds meer gemeenten komen door de hoge zorgkosten in financiële problemen en zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen’, schrijft de organisatie in een persbericht.

VEH heeft de ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing bij elkaar opgeteld om zo te komen tot de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens. Omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven bepaalt, zijn de regionale verschillen fors.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie