De Wintertuin in het Cantonspark vorige week in de sneeuw.
De Wintertuin in het Cantonspark vorige week in de sneeuw. Caspar Huurdeman

Nipte meerderheid raad voor uitgebreid onderzoek naar Wintertuin

25 januari 2023 om 23:06 Politiek

BAARN In april moet er een robuust plan liggen, dat de toekomst van de Wintertuin veiligstelt. Dat heeft de gemeenteraad wethouder Steven de Vries opgedragen.

In de raadsvergadering zijn woensdagavond twee moties daarover, met tien stemmen voor en negen stemmen tegen, aangenomen. 

Dat betekent dat ook de vraag van de fractie VoorBaarn voor een onafhankelijk, uitgebreid onderzoek wordt gehonoreerd. Daar zag het niet naar uit, omdat alleen de ChristenUnie en raadslid Jelle Jonkers het daarmee eens waren. Uiteindelijk bleek ook de VVD mee te stemmen, waardoor er een nipte meerderheid van 10 stemmen kwam. De tweede motie, een uitwerking van de toezeggingen die door wethouder Steven de Vries waren gedaan, kreeg ook net genoeg stemmen om aangenomen te worden. 

In de onderzoeken wordt ook een second opinion meegenomen naar de vraag of het college van burgemeester en wethouders gemachtigd was om de huur en de energierekening van de Wintertuin kwijt te schelden. Het college twijfelt niet, maar enkele raadsleden wel, daarom wordt het aan juristen voorgelegd. 

Karen Sikkema, exploitant van de Wintertuin, vreest dat met name het grote onderzoek tot vertraging leidt en veel tijd kost. Die tijd wilde ze liever gebruiken om te onderzoeken op welke manier de Wintertuin wel gezond te exploiteren is. Eerder kwam de suggestie om de glazen kas onder te brengen bij een stichting, die het dan kan onderverhuren. Sikkema zou graag de activiteiten voortzetten, maar zegde het meerjarige contract uit voorzorg op, omdat met name de hoge energiekosten van het monument niet op te brengen zijn. 

door Eugene Leenders

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie