De vergaderingen werden tot recent gehouden in restaurant Groot Kievitsdal.
De vergaderingen werden tot recent gehouden in restaurant Groot Kievitsdal. Caspar Huurdeman

Raadsvergaderingen tot 1 januari: Informatie & Besluit in de Raad digitaal

2 oktober 2020 om 17:27 Politiek

BAARN Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen van het kabinet om het coronavirus tegen te gaan, heeft het Presidium besloten dat de vergaderingen van de gemeenteraad de komende tijd anders worden vormgegeven. De vergaderingen ‘Informatie in de Raad’ en ‘Besluit in de Raad’ zullen digitaal worden gehouden. De vergadering ‘Debat in de Raad’ zal fysiek, in de Raadszaal van het gemeentehuis, worden gehouden waarbij alleen de woordvoerders van de fracties per onderwerp zullen deelnemen. Deze wijze van vergaderen geldt tot 1 januari 2021.


De digitale vergaderingen Informatie in de Raad en Besluit in de Raad zullen plaatsvinden met de applicatie Microsoft Teams. De regie zorgt ervoor dat alleen de sprekers in beeld komen. Net als in het voorjaar zullen enkel de voorzitter en griffier aanwezig zijn in de Raadszaal.

Debat in de Raad vindt plaats in de Raadszaal met alleen woordvoerders van de fracties. Tussen de agendapunten kan gewisseld worden van woordvoerder. Deze wisselingen proberen ze zo veel mogelijk te beperken.

Tijdens Debat in de Raad wordt extra ruimte gegeven voor het toelichten van standpunten en het debat over onderwerpen. Hiermee verwachten ze de vergadertijd in Besluit in de Raad te kunnen beperken. Dit is gewenst in verband met benodigde tijd voor digitaal stemmen.

INSPREKEN Alleen bij Informatie in de Raad kan ingesproken worden. Insprekers wordt gevraagd zoveel mogelijk vanuit thuis in te spreken. Mocht dat niet haalbaar zijn voor een inspreker, dan is er een mogelijkheid om vanuit het gemeentehuis in te spreken.

PUBLIEK De Raadszaal biedt helaas te weinig ruimte voor publiek. Debat in de Raad en de overige raadsvergaderingen zijn echter wel live te volgen via de lokale omroep RTV Baarn en de websites van gemeente en RTV Baarn.

PERS De gemeente Baarn vindt het belangrijk dat het democratische proces van de gemeenteraad gecontroleerd kan worden door de pers. Omdat de nieuwe manier van vergaderen ook voor hen nieuw is, willen ze eerst ontdekken op welke manier ze, in toekomstige vergaderingen, ruimte kunnen bieden voor de pers om hierbij ook fysiek aanwezig te zijn. Gezien de beperkte ruimte in de Raadszaal, zal fysiek aanwezig kunnen zijn in de raadszaal niet mogelijk zijn. Maar ze willen wel kijken of het houden van interviews na afloop van de debatvergadering wel mogelijk is.

Met deze uitgangspunten wordt tegemoet gekomen aan de richtlijnen vanuit de Rijksoverheid en kan op verantwoorde wijze het fysieke debat blijven plaatsvinden. In de eerstvolgende Besluit in de Raad zal de gemeenteraad aanvullingen op het Reglement van Orde en de Verordening voor Informatie en Debat in de raad vaststellen. Begin volgende week worden de hierboven genoemde wijzigingen doorgevoerd in de agenda’s binnen het Raadsinformatiesysteem.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie