Paleis Soestdijk.
Paleis Soestdijk. Caspar Huurdeman

Gemeenteraad Baarn wil spoedberaad over Paleis Soestdijk nadat Raad van State het bestemmingsplan voor het landgoed vernietigde

1 februari 2024 om 13:38 Politiek

BAARN De gemeenteraad wil spoedoverleg over Paleis Soestdijk. CDA-fractievoorzitter Rik van Hardeveld stelde woensdagavond vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De raad komt in actie nadat de Raad van State vorige week het bestemmingsplan Landgoed Paleis Soestdijk vernietigde. 

Van Hardeveld: ,,De uitspraak is voor ons reden voor grote zorg. Die zorg hebben wij op verschillende gebieden, maar wij richten ons met deze vragen vooral op de gevolgen die de uitspraak heeft voor de belasting van de ambtelijke organisatie, het bestuur en de financiële positie van onze gemeente, en dus voor de inwoners van Baarn. Het achteloze van de hand doen destijds van dit (koninklijk) cultureel erfgoed door de Rijksoverheid heeft Baarn in materieel en immaterieel opzicht onevenredig veel gekost.”

BESTUDEREN

,,Wij snappen dat de uitspraak van de Raad van State nog goed bestudeerd moet worden, maar het is evident dat er opnieuw veel gevraagd gaat worden van ons ambtenarenapparaat, van ons college, van de gemeenteraad, dat belanghebbenden en deskundigen moeten worden geraadpleegd, kortom: dat dit opnieuw veel capaciteit en veel geld zal gaan kosten.”

Verantwoordelijk wethouder Mark Veldhuizen werd gevraagd of hij ook van mening is dat het niet reëel is om van de gemeente opnieuw dezelfde materiële/financiële en immateriële inspanningen te vragen met betrekking tot dit dossier zoals in de afgelopen jaren is gedaan. Volgens het CDA zouden zowel de provincie als de rijksoverheid financiële en personele ondersteuning moeten bieden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie