Het Baarns Kamerorkest Artoni speelde zondag 21 november een prachtconcert in de Paaskerk.
Het Baarns Kamerorkest Artoni speelde zondag 21 november een prachtconcert in de Paaskerk. Ewa Maria Wagner

Artoni verwent bezoekers met concert: ‘La festa del villaggio à Baarn’

24 november 2021 om 09:03 Podiumkunsten

BAARN Het Baarns Kamerorkest Artoni speelde zondag 21 november een prachtconcert in de Paaskerk voor een uitverkochte zaal. Het begon met een ouverture met de zeer toepasselijke naam La Festa del Villaggio van de minder bekende Vicente Martin y Soler. Dit stuk bepaalde de sfeer van de hele middag. 

Ali Groen, dirigent, beheerste de kunst om het orkest subliem en waar nodig onstuimig te laten klinken. De strijkers verleidden dit keer met een volle, compacte klank, gedreven aangevoerd door concertmeester Dirk Maier. En de blazers maakten de samenklank compleet met hun strakke soli en genuanceerde harmoniewisselingen, waardoor vooral de tot slot gespeelde Haydn Symfonie nr 44 (heel knap door hoornist Nick Thomas speciaal voor Artoni-bezetting bewerkt) de kroon spande.

Na het in 2020 afgezegde concert mocht de 18-jarige violiste Dasha Serck zich eindelijk deze middag aan het Baarnse publiek presenteren. Enthousiast had ze het orkest voorgesteld haar niet met één maar dit keer met twee stukken te begeleiden. Ze betoverde de zaal met haar Franse viool en ook al was er nauwelijks ruimte tussen haar en de eerste rij luisteraars, ze kreeg met haar beheerste perfectie in de Romance in f-klein van Antoni Dvorák iedereen op het puntje van de stoel. Na een korte onderbreking waarin Ali Groen de bezoekers op een paar muziekanekdotes trakteerde, keerde de soliste voor het orkest terug. Na de dansante orkestintro liet ze in de Havanaise van Camille Sint-Saëns op. 83 haar temperamentvolle kant zien: virtuoos nam ze alle risico’s en voerde de listige techniekkunstjes vrij uit. Het publiek was razend enthousiast, chapeau Dasha!

Niet alleen met het aangenaam opgebouwde programma maar dit keer ook met het opvallend hoge niveau van musiceren verwende Artoni zijn bezoekers. Tot slot nodigde het Baarnse ensemble het publiek uit voor een glaasje met versnapering in het plaatselijke restaurant COSA, waarmee ze de belofte van het openingsstuk helemaal waarmaakten. Hartverwarmend hoe de musici hun lokale publiek in deze moeilijke (corona)tijden weten te waarderen. Op naar de volgende La Festa del Villaggio a Baarn in 2022.

Door Ewa Maria Wagner

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie