Afbeelding
Foto Unsplash

Compressiesokken worden door sporters om een aantal redenen gebruikt

Partnercontent

Compressiesokken worden door atleten om verschillende redenen gebruikt, waarvan er hieronder enkele worden gegeven. Om te beginnen kunnen ze helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, die essentieel is om de spieren van zuurstof te voorzien.

Bovendien kunnen ze helpen bij het verminderen van zwellingen en ontstekingen, en in bepaalde situaties kunnen ze zelfs helpen bij het voorkomen van blessures. Sommige atleten merken dat ze beter presteren terwijl ze compressiesokken dragen, omdat ze zich meer gesteund en comfortabel voelen. Dit resulteert dan in betere prestaties.

Minder spierpijn en vermoeidheid

Compressiesokken verminderen spiervermoeidheid en ongemak na de training, zo blijkt uit onderzoek. Compressiesokken kunnen nuttig zijn bij langdurige inspanning met beperkte hersteltijd, zoals functionele training met hoge intensiteit.

Wedstrijdlopers die compressiesokken met lage tot gemiddelde druk gebruikten, verbeterden de sprongprestaties na de training, wat wijst op meer spierfunctie van de spieren. Bergop en bergaf lopen verminderde de spierfunctie en verhoogde de spiervermoeidheid, die door compressiesokken verzacht werd. Het piekkoppel verbeterde 1 uur, 24 uur en 48 uur na de training, waardoor de subjectieve spierpijn afnam. Wist je trouwens dat er meerdere soorten compressiesokken zijn? Neem bijvoorbeeld speciale skisokken die je voordelen bieden tijdens wintersport.

Compressiesokken bieden een scala van bijkomende voordelen

  • Circulatie van het bloed
  • Transport van zuurstof door het lichaam
  • Verbetert de werking van het lymfestelsel
  • Vermindert de zwelling in de benen
  • Vermindert het ontstaan van bloedklonters
  • Pijn in de benen wordt verlicht met het gebruik van dit supplement

Onderzoek wijst erop dat de voordelen van het dragen van compressiekousen verband kunnen houden met een betere zuurstofafgifte, verminderde spiertrillingen, en een betere loopmechaniek. Het onderliggende mechanisme dat deze voordelen veroorzaakt wordt echter niet helemaal begrepen. 

Compressiesokken kunnen je helpen de spierprestaties te verbeteren en het herstel te maximaliseren als je elke week vele kilometers op de stoep doorbrengt met een vermoeid gevoel, pijn, of last hebt van scheenbeenspalken. Compressiesokken zijn bedoeld om de onderbenen samen te drukken en de doorbloeding van de spieren te bevorderen.

advertentie
advertentie