Afbeelding
Monkey Business Images

Tsjechië vakantieland – Maar pas op voor boetes

Partnercontent

Tsjechië wordt steeds populairder als vakantieland, en dat is terecht! Het land is mooi, het klimaat aangenaam, de mensen vriendelijk en de geschiedenis enorm. Tsjechië is heel goed te bereiken met de auto, dus ook voor een autovakantie ben je in dit land aan het juiste adres. Maar let wel op: de verkeersboetes in Tsjechië kunnen hoog oplopen!

Puntensysteem 

In Tsjechië geldt er een puntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Concreet houdt dit in dat je bij elke overtreding in het verkeer een aantal punten krijgt. Als je 12 punten hebt, wordt je rijbevoegdheid je ontzegd en mag je de weg dus niet meer op. Deze ontzetting van je rijbevoegdheid geldt dan wel alleen voor Tsjechië.

Boetes in Tsjechië 

De hoogte van boetes hangt helemaal af van de ernst van de overtreding. De politie mag boetes van maximaal CZK 5.000 direct innen. Ze zijn verplicht om je hier een betaalbewijs voor te geven. Als je betaalt, is de zaak wel afgehandeld en kan je geen beroep meer aantekenen. Betaal je niet? Dan kan de politie je rijbewijs, identiteitsbewijs en voertuigpapieren in beslag nemen tot je wel betaalt.

Indicatie van boetes 

Voor bepaalde overtredingen zijn er wel redelijk vaste bedragen te noemen. Let op, onderstaande bedragen zijn indicaties en kunnen in werkelijkheid afwijken.

 • Snelheidsovertredingen
  Je rijdt minstens 20 km/u te hard: €40
  Je rijdt minstens 50 km/u te hard: €195                 
 • Rijden door rood licht: vanaf €100                 
 • Parkeren op de verkeerde plek: €60
 • Rijden zonder riem: €60         
 • Rijden met mobiele telefoon in de hand: €40         
 • Rijden met alcohol in het bloed: €100         

Houd er rekening mee dat alcohol in het bloed helemaal niet is toegestaan in Tsjechië, ook geen lage promillages.

Houd je aan de verkeersregels

Omdat boetes in Tsjechië al snel hoog kunnen oplopen, is het slim om je netjes aan de verkeersregels te houden. Maar om dat te kunnen doen, moet je wel weten wat de belangrijkste verkeersregels zijn. Je kunt online allerlei informatie vinden over de verkeersregels in Tsjechië, maar de belangrijkste regels hebben we even voor je op een rij gezet.

 • Het is niet toegestaan om met alcohol op te rijden in Tsjechië. Ook niet voor ervaren bestuurders.         
 • Je bent verplicht om een elektrisch tolvignet aan te schaffen voor je gebruikmaakt van de Tsjechische snelwegen en autowegen. Doe je dit niet? Ook dan riskeer je een boete. Je kunt een vignet voor Tsjechië kopen op Wegenvignetten en dit wordt dan gekoppeld aan je kenteken.         
 • Je bent in een file verplicht om een reddingsstrook van ten minste 3 meter vrij te houden voor hulpdiensten.         
 •  Je mag geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden. Handsfree bellen is wel toegestaan.         
 • Je bent verplicht om in de auto een verbanddoos, een sleepkapel, een gevarendriehoek en een reservewiel mee te nemen.
 • In sommige periodes en op sommige plekken is het rijden met winterbanden verplicht. Controleer altijd of dit geldt voor de periode waarin jij op vakantie bent in Tsjechië en check bovendien de verkeersborden. Hier staat ook op aangegeven dat het verplicht is om met winterbanden te rijden als dat het geval is.         

Boetes rijden in Tsjechië 

Op vakantie naar Tsjechië met de auto? Dan rijd je liever geen boetes. Voorkom dus dat je verkeersregels overtreedt en zorg dat je aan al je verplichtingen voldoet. Dan kan je genieten van een ontspannen vakantie in het mooie Tsjechië! 

advertentie