Afbeelding
Photo by Anna Atkins on Unsplash

Subsidie voor afkoppelen regenwater

22 december 2021 om 13:40 Partnercontent

Gemeente Baarn moedigt inwoners aan om duurzame maatregelen te treffen in de woning, de tuin, het eigen terrein en het dak. De gemeente helpt bijvoorbeeld met advies en subsidies. Daarnaast kunnen inwoners zelf een energievergelijker invullen en zo duurzamer worden én besparen. Een van de beschikbare subsidies is die voor afkoppeling van het regenwater.

Gemengde riolen

In Baarn zijn veel riolen op dit moment nog gemengd. Dit wil zeggen dat relatief schoon regenwater in het riool vermengd wordt met vuil afvalwater. Dit water stroomt vervolgens gemengd naar de rioolwaterzuivering. Er zitten een aantal nadelen aan gemengde riolen. Zo zakt het regenwater niet de bodem in, maar wordt dit afgevoerd met verdroging van de bodem en de natuur als gevolg. Het kost energie om het regenwater af te voeren naar de rioolwaterzuivering en schoon regenwater wordt vermengd met vuil water. Vervolgens moet er veel moeite gedaan worden om dit water weer schoon te krijgen. Riolen en putten kunnen overstromen na een zware regenbui, wat wateroverlast geeft en leidt tot vervuild water op straat en in vijvers. Gemeente Baarn vervangt zoveel mogelijk gemengde riolen door een gescheiden riolering. Hierdoor wordt het regenwater apart opgevangen en gescheiden van vuil afvalwater. Het regenwater wordt ofwel direct in de bodem ingebracht of het regenwaterriool staat in open verbinding met sloten en vijvers.

Schoon water

Het is belangrijk dat er geen vervuilende stoffen in de gescheiden riolering terecht komen. In wijken waar een gescheiden stelsel wordt geïmplementeerd mogen bewoners bijvoorbeeld alleen de auto op straat wassen op aangewezen plekken, of met een biologisch afbreekbaar wasmiddel wassen om zo te voorkomen dat het regenwater vervuild wordt. Het is ook mogelijk om regenwater dat van de oprit of het dak stroomt af te koppelen van het riool. In dit geval gaat het regenwater dat op deze oppervlakten valt niet meer naar het riool, maar wordt het opgevangen in de eigen tuin of huis. Dit water kan vervolgens gebruikt worden voor bijvoorbeeld het infiltreren van de bodem, de vijver of het sproeien van de tuin. Er wordt op deze manier zuinig omgegaan met regenwater en het riool. Een speciale Afkoppelcoach kan adviseren over het afvoeren van regenwater.

Subsidie afkoppeling regenwater

Ter stimulatie van het afkoppelen door particulieren heeft de gemeente Baarn een subsidieregeling. De gemeente vergoedt de volledige kosten van afkoppelen van regenwater van bestaande verharde oppervlakken. Er geldt een maximum van €10,- per m2 en de maximum bijdrage per perceel is €5000,-. De afkoppelvoorzieningen worden enkel vergoed voor inwoners die in de huidige situatie lozen op een gemengd riool. Inwoners van de wijk Eemdal lozen al regenwater op een regenwaterriool en hier is afkoppelen niet nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie