Afbeelding
Afbeelding: Reuters Graphics

Waarom 2024 mogelijk voorspoedig blijft voor risicozoekende beleggers ondanks aanhoudende inflatie

3 april 2024 om 08:35 Partnercontent

Ondanks het feit dat de Federal Reserve zich blijft inzetten voor drie renteverlagingen dit jaar en goede economische groei wordt verwacht, verklaarde voorzitter Jerome Powell op dat recente hoge inflatiecijfers het fundamentele “verhaal” van geleidelijk afnemende prijsdruk in de Verenigde Staten niet hebben veranderd.

Dit artikel bekijkt hoe, ondanks verontrustende vertragingen in de renteverlagingen van de Fed in 2024, het algehele marktperspectief positief genoeg is om voorzichtige optimisme te brengen voor beleggers die op zoek zijn om in riskantere aandelen te investeren, terwijl het herstel van de VS momentum blijft winnen, aangewakkerd door de generatieve AI-boom van vorig jaar.

Inflatie-uitdagingen

Het jaar 2024 heeft tot dusver enkele uitdagingen met betrekking tot inflatie gezien, wat heeft geleid tot bezorgdheid onder beleggers en beleidsmakers. De inflatiecijfers zijn hoger dan verwacht gebleven, en hoewel de Federal Reserve actie heeft ondernomen om de inflatie onder controle te houden, zijn er vertragingen opgetreden in het doorvoeren van verwachte renteverlagingen.

Deze vertragingen hebben tot onzekerheid geleid op de markten en hebben sommige beleggers voorzichtiger gemaakt in hun benadering van riskantere investeringen. Echter, ondanks deze uitdagingen blijft het algehele economische plaatje robuust genoeg om voorzichtig optimisme te rechtvaardigen voor beleggers die bereid zijn om risico’s te nemen.

Economische voorspellingen en groei

Nu, ze hebben ook hun economische voorspellingen bijgewerkt, en guess what? Het lijkt erop dat we een groei van 2,1% kunnen verwachten dit jaar. Dat is hoger dan wat ze eerst dachten, wat goed nieuws is, toch? Maar houd er rekening mee dat de inflatie naar verwachting nog wel even hoog blijft, zij het dat het langzaam afneemt tot 2,6% tegen het einde van 2024.

Hoewel de inflatie nog steeds hoog is, zegt Powell dat dit niet betekent dat ze in paniek raken en de rente wild gaan verlagen. Ze verwachten nog steeds een soort ‘zachte landing’ van die post-pandemische inflatiespurt, zelfs als de rentetarieven dalen.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Research bij Freedom Finance Europe, zegt dat: “Recente PCE-inflatiegegevens, in lijn met de verwachtingen, hebben speculatie over een mogelijke renteverlaging door de Federal Reserve in het tweede kwartaal doen toenemen. Als reactie daarop vertoonden de goudprijzen een positieve reactie, vergezeld van een zwakkere dollar. Als tekenen van economische zwakte aanhouden, kunnen centrale banken toenemende druk voelen om de rente te verlagen, wat de goudprijzen verder zou kunnen ondersteunen.

Voorzichtig optimisme voor riskantere aandelen. Ondanks de vertraging in renteverlagingen weerspiegelt de houding van de Fed vertrouwen in het economisch herstel, wat gunstig kan zijn voor riskantere activa zoals aandelen. Het is echter belangrijk om selectief te zijn en te focussen op fundamenteel gezonde bedrijven met sterke groeivooruitzichten.”

Generatieve AI-Boom

Een van de drijvende krachten achter het voortdurende momentum van het economisch herstel in de Verenigde Staten is de generatieve AI-boom van vorig jaar. In 2023 zagen we een explosie van innovatie en investeringen op het gebied van kunstmatige intelligentie, met name op het gebied van generatieve modellen die in staat zijn om nieuwe content, zoals afbeeldingen, tekst en geluid, te creëren.

Deze technologische vooruitgang heeft geleid tot een golf van nieuwe zakelijke kansen en heeft de productiviteit in verschillende sectoren verhoogd. Als gevolg hiervan hebben bedrijven die actief zijn in de AI-ruimte, evenals diegenen die profiteren van de toepassing ervan, aanzienlijke groei en winstgevendheid ervaren.

Positief marktperspectief

Ondanks de inflatie-uitdagingen en de vertragingen in de renteverlagingen van de Fed, blijft het algehele marktperspectief positief voor 2024. Het economisch herstel van de VS blijft robuust, gesteund door sterke consumentenbestedingen, een bloeiende arbeidsmarkt en een hernieuwde focus op technologische innovatie.

Bovendien blijft de aanhoudende groei van de wereldwijde economie een positieve invloed hebben op de Amerikaanse markten, met name op sectoren zoals technologie, gezondheidszorg en consumentengoederen. Beleggers die bereid zijn om risico’s te nemen, kunnen nog steeds kansen vinden in deze groeisectoren, ondanks de aanhoudende inflatie.

Voorzichtig optimisme

Hoewel er uitdagingen zijn en risico’s blijven bestaan, rechtvaardigt het algehele economische plaatje voor 2024 voorzichtig optimisme voor beleggers die bereid zijn om risico’s te nemen, vooral in het licht van ETF’s. De voortdurende groei van de economie, gecombineerd met technologische innovatie en zakelijke kansen, biedt een solide basis voor investeringen in riskantere activa, waaronder ETF’s.

Het is echter belangrijk voor beleggers om een goed doordachte en gediversifieerde benadering te volgen bij het selecteren van hun beleggingen, rekening houdend met zowel korte- als langetermijnrisico’s en kansen. Door deze benadering te volgen, kunnen beleggers profiteren van de kansen die 2024 te bieden heeft, terwijl ze zich bewust blijven van de uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie