Afbeelding
Foto door RDNE Stock project via Pexels

Smartengeld berekenen

7 februari 2024 om 07:29 Partnercontent

Smartengeld is een van de meest complexe schadeposten om te berekenen bij letselschade. Emotionele schade is ook heel persoonlijk. Waar de een nachtenlang niet kan slapen na een ongeluk, slaapt de ander gewoon rustig door. Daarom moet uw jurist altijd naar uw specifieke situatie kijken. In dit artikel vertellen we u daar meer over.

Welke schade wordt vergoed met het smartengeld?

Bij smartengeld gaat het dus om uw emotionele schade. Deze onzichtbare schade kan niet naast een meetlat worden gelegd. Uw pijn, verdriet en tijdelijk verminderde levenslust zijn namelijk niet te vergelijken met die van een ander.

Stel dat u bijvoorbeeld van een ladder bent gevallen tijdens uw werkzaamheden. U heeft pijn, vindt het vervelend dat u niet kunt werken en moet een aantal voetbalwedstrijden missen, maar u bent niet getraumatiseerd door het ongeval. Een collega die van precies dezelfde hoogte valt, durft niet meer op de ladder te staan na het ongeval. Eenzelfde soort ongeval kan op twee verschillende personen een hele andere impact hebben.

Waar het op neerkomt bij smartengeld na een ongeluk, is dat uw specifieke emotionele schade wordt vergoed. Het gaat hierbij om de lichamelijke pijn, het verdriet en de tijdelijk verminderde levenslust die u ervaart. Stel dat u blijvend letsel oploopt door het ongeval: u breekt uw rug door de val en komt in een rolstoel terecht. Dan kunt u helemaal niet meer werken of voetballen. Alle gevolgen die voortvloeien uit blijvend letsel hebben een grote invloed op de rest van uw leven. Uw jurist neemt dit ook mee bij het berekenen van uw smartengeld.

Erkenning van uw emotionele schade

Uw emotionele schade is niet te repareren zoals schade aan uw kleding of mobiel. Wat u heeft moeten doorstaan door het ongeluk is ook niet uit te wissen door een geldbedrag. Toch is het wel zo eerlijk dat u hier een vergoeding voor krijgt. Deze onzichtbare schade is natuurlijk wel veroorzaakt door het ongeval. Daarom krijgt u hier een symbolische bedrag voor waarmee de tegenpartij erkent dat u emotionele schade door het ongeval is ontstaan. Oftewel: smartengeld.

Hoe een jurist uw smartengeld berekent

Hoe gaat uw jurist precies te werk bij het berekenen van de hoogte van het smartengeld? De jurist moet uw specifieke situatie grondig onderzoeken door naar bepaalde vraagstukken te kijken, waaronder:

  • Hoe ernstig het letsel is dat u heeft opgelopen
  • Welke invloed het ongeval op uw dagelijkse leven heeft gehad
  • Welke invloed zichtbare littekens hebben op hoe u zich voelt
  • Hoe lang het herstelproces heeft geduurd

Als u blijvend letsel heeft opgelopen, kijkt de jurist ook naar welke invloed dit op uw leven heeft.

Uw jurist kijkt ook altijd naar rechterlijke uitspraken in actuele letselschadezaken. Deze uitspraken kunnen worden gebruikt om de hoogte van het smartengeldbedrag te onderbouwen. Hiervoor gebruikt uw jurist de Smartengeldgids.

Juridische hulp bij berekenen smartengeld

Het is u vast opgevallen dat we in het artikel steeds benoemen dat uw jurist het smartengeld voor u berekent. Het is namelijk raadzaam om een jurist in te schakelen als u gewond bent geraakt door een ongeval. Zoals u heeft kunnen lezen, is het zeer complex om een vergoeding te verbinden aan uw pijn en verdriet. Daarnaast gaat de verzekeraar van de tegenpartij ook nog de discussie met u aan over uw emotionele schade en de hoogte van het smartengeldbedrag. Dit kan erg confronterend zijn voor u als slachtoffer.

U kunt daarom beter gratis juridische hulp inschakelen. Sommige juristen, zoals de juristen van letselschadebureau Letselschade Berekenen, kunnen gratis voor u werken. Zij dienen hun factuur in bij de verzekeraar van de tegenpartij. De verzekeringsmaatschappij moet namelijk hun buitengerechtelijke kosten vergoeden. Kiest u voor gratis juridische hulp? Dan vertelt u uw verhaal aan uw persoonlijke jurist. De jurist berekent daarna het smartengeld en claimt de maximale vergoeding voor u, terwijl u in alle rust herstelt van uw letsel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie