
Start van de Baarnse Literatuurprijs: ‘verhaal soms met lokaal tintje’
1 augustus 2023 om 09:00 OverigBAARN Voor de dertiende keer wordt tijdens het Cultureel Festival de winnaar van de Baarnse Literatuurprijs uitgeroepen. De twaalf genomineerde verhalen worden de komende weken online en in de krant gepubliceerd. Het lezerspubliek kan stemmen op hun favoriete schrijver of schrijfster voor de publieksprijs.
Maranke Pater
In de afgelopen maanden hebben de juryleden, waar vrijwilligers Karin van der Raad-Doornik en Gooitzen Zwanenburg ook toe behoren, tientallen verhalen gelezen van inzenders. Van der Raad-Doornik: ,,In totaal zijn er 150 verhalen binnengekomen. We hebben vanuit het hele land inzendingen gekregen. Dit komt doordat de schrijfwedstrijd ook op platforms als Schrijven Online heeft gestaan.” Voor veel aspirant-auteurs kunnen schrijfwedstrijden een springplank zijn voor bekendheid. Van der Raad-Doornik is daar zelf een voorbeeld van: ,,In 2011 heb ik meegedaan aan de allereerste editie van de Baarnse Literatuurprijs en toen heb ik gewonnen. Het heeft even geduurd, maar afgelopen februari is mijn debuut De koning van Cornouaille verschenen.” Zwanenburg merkt dat het voor veel inzenders al een hele eer is om hun verhaal afgedrukt te zien worden in de Baarnsche Courant.
DE LAATSTE TREIN
De verhalen zijn gebonden aan strenge regels. Deelnemers moesten een tekst van 850 woorden aanleveren. Ook moet iedere deelnemer amateurschrijver zijn. Zwanenburg: ,,Elk jaar bedenkt de jury een thema, dit jaar is dat ‘De laatste trein’. Het thema mag niet als titel van het verhaal verschijnen, dan word je gediskwalificeerd. Ook als iemand te veel woorden heeft gebruikt moeten we een streep trekken. Het zijn over het algemeen verrassende, creatieve verhalen geworden. Dat zoeken we als jury ook. We zien op het einde van de inzendingstermijn ook een veel groter aantal inzenders, omdat aspirant-schrijvers maandenlang aan hun tekst hebben geslepen.”
Waar Zwanenburg zelf het meest op gelet heeft? ,,Als verhalen een onverwacht einde hebben vind ik dat erg leuk. Daar let ik wel op. Ook moet een verhaal goed afgerond zijn, sommige verhalen doven langzaam uit na ene sterk begin. Wat ook heel leuk is, is dat we zien dat er altijd een paar schrijvers zijn die hun verhaal een lokaal tintje geven door het af te laten spelen in Baarn en omgeving.”
CHATGPT
Dit jaar moesten de juryleden vooral letten op het populaire ChatGPT, een complex algoritme dat aan de hand van online vragen zelf verhalen kan samenstellen. Zwanenburg: ,,Ik hoop maar dat dit goed is gegaan. We hebben de verhalen moeten beoordelen maar ik denk dat het ons wel is gelukt, want je mist bij ChatGPT vaak een bepaalde sfeer.” De vijf juryleden hadden allemaal een eigen mening, maar dit is volgens Van der Raad-Doornik alleen maar een goed teken. ,,Het maakt het jurywerk juist interessant, want als we het alleen maar met elkaar eens waren, waren we snel klaar. Ieder jurylid had een eigen top twaalf opgesteld en het was iedere keer weer interessant om te horen waarom iemand een bepaald verhaal op 1 had gezet.”
De twee juryleden denken dat er veel animo is voor de Baarnse Literatuurprijs vanwege de sfeervolle uitreiking in de trouwzaal op 2 september. Naast twee muzikale intermezzo’s door Baarnse muzikanten geeft burgemeester Mark Röell een toespraak. Zwanenburg: ,,Hij leest alle verhalen van tevoren en weet er altijd wel wat over te vertellen. Elke deelnemer krijgt van de organisatie een goodiebag, het is een rijk gevulde tas.”
STEMMEN
De winnaars van de Baarnse Literatuurprijs krijgen een kunstwerk van een Baarnse kunstenaar cadeau. Er zijn drie juryprijzen en een publieksprijs. Lezers van de ingezonden verhalen kunnen op hun favoriete auteur stemmen via de website van de Baarnsche Courant. In deze editie zijn de eerste twee verhalen te vinden. Tot eind augustus worden er per editie twee verhalen gepubliceerd in de krant.
