Herdenking Holocaust in Baarn moet opnieuw sober

23 jan 2022, 10:00 Overig
Wim Velthuizen
Gerd Klestadt werd vorig jaar herenigd met zijn schilderij.
Gerd Klestadt werd vorig jaar herenigd met zijn schilderij.

BAARN Opnieuw een sobere Holocaust herdenking door de corona- maatregelen. Toch gaat het Comité 4 en 5 mei Baarn er alles aan doen om de herinnering levend te houden. Het verhaal moet doorverteld worden, zeker nu de laatste overlevenden op zeer hoge leeftijd zijn. Voor de lezers van de Baarnse Courant vertelt één van hen, Gerd Klestadt, dat we ons ook in deze tijd zorgen moeten maken. Juist deze maand staat de oorlogstijd weer dagelijks op zijn netvlies.

Sedert vele jaren neem ik deel aan de herdenkingsbijeenkomsten op 27 januari, de dag van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz Birkenau in 1945 door het Russische leger. Dit is voor mij altijd weer een traumatische ervaring.”

De 13-jarige Gerd als scout bij de herdenking in 1947.
De namen van 45 Baarnse Joden die zijn weggevoerd en uiteindelijk vermoord. De slachtoffers komen uit 21 families. Het jongste slachtoffer was een meisje van zes.

Mis niks, lees alles van Baarn


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Baarn en omliggende plaatsen met Baarnsche Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Baarnsche Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Baarn.