Spoedberaad na de raad. Zittend Jannelies Vissers met burgemeester Mark Röell en de CDA-ers Rik van Hardeveld en René van Wijk.
Spoedberaad na de raad. Zittend Jannelies Vissers met burgemeester Mark Röell en de CDA-ers Rik van Hardeveld en René van Wijk. Baarnsche Courant

Raad wil Laanstraat afsluiten met paaltjes

15 oktober 2021 om 13:14 Overig

BAARN De Laanstraat ligt er sinds 2019 weer keurig bij. Maar hij is nog niet af. De auto’s rijden nog dagelijks via twee doorsteken door de winkelstraat.

Dertien verschillende vuilniswagens komen het afval van de ondernemer ophalen en de auto’s van pakketpost en besteldiensten rijden in file door de straat. 

Tot 11.00 uur mag dat, daarna niet meer. Maar controle ontbreekt nagenoeg, waardoor het de hele dag een rommeltje is. Dat was al duidelijk toen in 2016 tot de reconstructie van de winkelstraat werd besloten. Voor de raad destijds reden om een fysieke afsluiting te eisen in de vorm van paaltjes die inrijden onmogelijk maken. 

SAMENHANG De raad kan dat wel willen. Het college van burgemeester en wethouder wilde het in samenhang bekijken. Eerst maar eens een nieuwe straat en dan kijken hoe het met het verkeer ging. In 2018 kwam er wel een verkeersbesluit om de doorsteken vanaf de Mollerusstraat naar de Oranjestraat en vanaf de Teding Berkhoutstraat naar de Spoorstraat te verbieden. 

Buurtbewoners voelden niets voor de plannen. Bewoners van de Oranjestraat waren bang dat de vrachtwagens zich na de afsluiting vast zouden rijden in hun straat. Het verkeersbesluit werd niet ingetrokken maar er gebeurde ook niets meer. 

MINDER VRACHTWAGENS Nu komt wethouder Vissers met twee nieuwe plannen. Er gaat een pilot beginnen met een afvalverzamelaar die voor een groepje winkels de kliko’s en containers gaat ledigen. Dat betekent minder vrachtwagens in de straat. Daarnaast komt er een verkeerscirculatieplan voor het centrum waarin alles wordt meegenomen. Van doorsteekjes tot afsluitingen, maar bijvoorbeeld ook de maatregelen bij de Turfstraat waar vrachtwagens zich vastrijden. Dat plan wordt breed besproken met winkeliers en bewoners. 

VERANTWOORDING Dat mag van de raad, maar moet een snelle afsluiting van de Laanstraat niet langer in de weg staan. Kees Koudstaal van de BOP: ,,Gebods- en verbodsregels gaat je niet uitgebreid bespreken. Het is onze verantwoording om dat besluit te nemen. We gaan toch ook niet iedereen in het dorp vragen om de maximumsnelheid op 50 kilometer te zetten.”

Door Eugene Leenders

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie