Leo van Gelder reikte als erevoorzitter de kampioensschaal uit aan TOV 1 in april 2017.
Leo van Gelder reikte als erevoorzitter de kampioensschaal uit aan TOV 1 in april 2017. Hans Veltmeijer

TOV verliest clubicoon Leo van Gelder

2 augustus 2021 om 10:10 Overig

BAARN Erevoorzitter van TOV, Leo van Gelder, is zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden. De Baarnaar was van 1973 tot 1994 voorzitter van de voetbalvereniging en bleef ook daarna nauw bij de club betrokken.

Voordat hij aan zijn 21-jarige voorzittersperiode begon, was Leo van Gelder vier jaar jeugdvoorzitter. Ook was hij jeugdleider bij de teams van zijn zoons. Net aangetreden in 1968 als jeugdvoorzitter organiseerde hij samen met talloze vrijwilligers het eerste internationale jeugdvoetbaltoernooi in Baarn. Clubs uit België, Duitsland en Engeland deden mee. Hij liet ermee zien waar een kleine club uit een dorp allemaal toe in staat kan zijn. Als leider van jeugdteam de A1 gaf hij een eigen krantje uit dat bekendheid genoot bij alle clubs in de regio.

In zijn voorzitterstijd initieerde hij talloze verbeteringen bij de club. Zo regelde hij in 1979 financiering voor de eerste lichtinstallatie op het Baarnse sportpark, die in gebruik werd genomen bij een plaatselijke derby TOV-Limvio, onder leiding van de beroemde scheidsrechter Frans Derks. Van Gelder was ook de man achter de verbouwing van de kantine naar de omvang die deze vandaag de dag nog heeft, de daaraan gebouwde bestuurskamer en twee nieuwe kleedkamers.

CORRESPONDENT VOOR BC In 2017 reikte hij als supporter en erevoorzitter nog de kampioensschaal uit aan de spelers van TOV 1 na het behalen van de titel in de derde klasse. Zelf noemde hij graag als een sportief hoogtepunt de promotie van het eerste team van de onderafdeling naar de KNVB, in 1987. Als trotse voorzitter werd hij samen met het succesteam ontvangen op het stadhuis door de toenmalige burgemeester Miedema, na een eretocht op de platte kar door Baarn.

Van Gelder was ook vele jaren correspondent voor de Baarnsche Courant. Steevast leverde hij op zondag zijn op een typemachine getikte verslagen van TOV 1 thuis aan bij de redactie. Hoewel hij clubvoorzitter was, bewaarde hij een zekere journalistieke objectiviteit en noemde man en paard in zijn verslagen.

GELE MULTOMAP Na zijn lange periode als voorzitter bleef Van Gelder actief voor de club, voornamelijk als fondsenwerver. Hij wist duizenden guldens, later euro’s, voor de club bijeen te krijgen door allerhande acties, zoals loterijen en een lijfrente-actie. In 2008-2009 fungeerde hij als interim-voorzitter tijdens een bestuurlijke interbellum. 

Ook was hij de meest trouwe supporter van het eerste elftal, zolang zijn gezondheid hem dat toestond. Zijn trouwe chauffeur Willem van Oudheusden haalde hem iedere zaterdag van huis op, om zowel uit- als thuiswedstrijden te kunnen volgen. Menigeen zal zich de gele multomap van Leo van Gelder herinneren waarin hij iedere zaterdag de uitslagen schreef en de stand. In het pre-mobiele telefoon tijdperk was die map goud waard: Van Gelder belde alle clubs zelf, had als eerste de uitslagen binnen en de gele multomap was iedere zaterdag het belangrijkste document in de kantine.

De heer Van Gelder was fanatiek, bevlogen en niemand moest aan zijn club komen. Tegelijkertijd een man van normen en waarden; hij hield van correct gedrag en gaf daarin altijd zelf het goede voorbeeld. 

Tot hij echt niet meer kon, bezocht Leo van Gelder steevast de jaarvergadering van zijn club. Traditioneel stelde hij altijd de laatste vraag tijdens de rondvraag. Dat konden er ook wel eens vier of vijf worden. Altijd afsluitend met een woord van waardering voor het zittende bestuur. 

Door Frans van der Grint en Hans Veltmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie