Afbeelding
Celia de Vree

Sssssssst...examens begonnen

12 mei 2023 om 14:00 Onderwijs

BAARN De lucht trilde van de spanning in de grote gymzaal van het Baarnsch Lyceum gisteren. ‘s Ochtends had al een groepje leerlingen examen Duits gemaakt. Een klein groepje van nog geen dertig leerlingen. Diezelfde middag was de gymzaal afgeladen vol en deden circa 140 leerlingen eindexamens scheikunde en wiskunde. ,,Twee pittige vakken,” vindt examensecretaris Yannick de Vries, in het dagelijks leven (onder andere) docent lichamelijke opvoeding.

Celia de Vree

 ,,Voor de bijna 140 leerlingen is dit het eerste examen dat ze maken, de aftrap van de examenperiode. Havo 5 zit hier voor het scheikunde examen. De leerlingen van VWO 6 komen voor hun examens wiskunde A en B.”  Niets wordt aan het toeval overgelaten. ,,Wie naar de wc moet, wordt op een lijst genoteerd en door een surveillant begeleid. Telefoons moeten in de kluisjes of worden ingeleverd. Docenten wiskunde controleren in de zaal ter plekke alle rekenmachines en zetten die in de examenstand. De naslagwerken, Binas, zijn stuk voor stuk gecontroleerd op onder meer ‘spiekbriefjes’. Het is allemaal erg officieel en voor ons een hele organisatie en we merken aan de leerlingen dat ze het spannend vinden.” 

STILTE

Er wordt nog een bemoedigend praatje gehouden door de conrector en dan is het zo ver. Klokslag half twee worden de examenpapieren opengeslagen en daalt de stilte neer. Drie beslissende uren lang geven de leerlingen alles wat ze aan kennis hebben opgebouwd al die schooljaren.

VEEL GELUK

De school doet er alles aan om het de examenkandidaten zo prettig mogelijk te maken. Eén van de docenten, decaan Mechteld van Oldenbeek, heeft op alle tafels een lief briefje geplakt. Er staan teksten op als ‘Veel geluk’ en ‘Namasté’. Om de leerlingen even hun verhaal te laten doen na afloop, staat de oudercommissie klaar. Met een kraam met limonade en lekkers, vangen zij de examenkandidaten op en laten hen even stoom afblazen. 

De examenperiode duurt van 11 mei tot 30 mei. Daarna volgt een tweede ronde, de herkansingen. Ook leerlingen die om welke reden dan ook niet aanwezig waren tijdens de examens, kunnen dan een examen inhalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie