De nieuwe bebouwing aan de Nieuw Baarnstraat moest passen binnen de bestaande bebouwing.
De nieuwe bebouwing aan de Nieuw Baarnstraat moest passen binnen de bestaande bebouwing. Bureau Bos

Nieuwbouw lokaal ontworpen door architecten van Baarns Bureau Bos

11 augustus 2021 om 10:00 Nieuwbouw

BAARN Van bouwlocaties naar mooie appartementencomplexen. De afgelopen maanden zijn er in Baarn twee nieuwe gebouwen verrezen. Een appartementencomplex aan de Nieuw Baarnstraat en achtentwintig sociale woningbouw-appartementen op de locatie van gymzaal De Loef. Wat deze projecten onder andere bijzonder maakt, is dat zij ontworpen zijn door het Baarns architectenbureau Bureau Bos. Met hun ontwerp hebben architecten Elianne Reijers en Anèt Meijer ervoor gezorgd dat de nieuwbouw past tussen de bestaande bebouwing en tegelijkertijd aansluit bij de wensen van toekomstige bewoners.


,,Met twee ‘gaten’ in de straat, leek het plan voor de Nieuw Baarnstraat aanvankelijk een onmogelijke opgave”, vertelt Meijer. ,,Om er een geheel van te maken, was de opdracht om bestaande panden onderdeel te maken van de nieuwbouw. Daarom hebben we geprobeerd om de nieuwe appartementen zo goed mogelijk in te passen in de bestaande bebouwing. Als je goed kijkt, lijkt het nu net of er een paar individuele huizen bijgekomen zijn, in plaats van appartementen. We hebben de woningen een intieme sfeer meegegeven en de locatie is perfect, in het dorpshart en vlak bij het station.”

Onder het pand bevindt zich een poort die refereert aan de bedrijfsbebouwing die er oorspronkelijk was. ,,In deze poort is de naam van de straat gegraveerd”, legt Meijer uit. ,,Bij het hoekpand valt verder de uitgebouwde erker op de hoek op. Deze geeft een prachtig uitzicht. De winkelruimte op de begane grond volgt alle tradities van een winkelpand. Met hedendaagse technieken in de geest van vroeger.”

Inmiddels zijn de meeste bewoners in het pand getrokken en is het karakter van een bouwplaats verdwenen.

DE LOEF Het tweede project betreft de nieuwbouw van 28 sociale woningbouwappartementen aan de Fockema Andreaelaan. De meeste appartementen zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. Hier is veel vraag naar in Baarn.

Wat is het idee achter het ontwerp? Reijers: ,,Het pand is gebouwd in de vorm van een haak. Zo omsluit het deels de parkeerplaats en het bestaande plantsoen. Hier kunnen de bewoners en de buurt elkaar ontmoeten, om buiten te ontspannen of de kinderen te laten spelen. De toekomstige bewoners krijgen hele lichte woningen, de kozijnen zijn groot en hebben zicht op groen. En ook heel belangrijk, er is een buitenruimte aan de zonnige kant.”

Het gebouw zelf bestaat uit twee delen: een hoger bouwdeel aan de drukkere Drakenburgerweg en een lager bouwdeel dat aansluit op de woonbuurt. ,,Door het gebruik van twee contrasterende kleuren metselwerk in de gevel worden beide bouwblokken nog meer naar de maat van één woning opgedeeld. Hierdoor sluit het woonblok nog beter aan op de laagbouw in de wijk”, legt Reijers uit. ,,Op de hoek is de entree van het gebouw. Deze is zowel vanaf de straat als vanaf het binnengebied, waar geparkeerd wordt, bereikbaar. Het was ons doel om materialen te gebruiken die onderhoudsarm en sober zijn. Aan de andere kant is het pand rijk aan expressie en voorzien van bijzondere details, zoals verspringend metselwerk.”

De architecten zijn trots op hun bijdrage aan de woningbouw in Baarn. Meijer: ,,De afgelopen tijd staan de media vol van de krapte op de woningmarkt. Ook in Baarn is het moeilijk om voldoende plekken te vinden om woningen te realiseren. Het geeft voldoening om een kleine bijdrage te kunnen leveren aan dit probleem.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie