Bij de Schoener hangt een indringende stank.
Bij de Schoener hangt een indringende stank. Hans Veltmeijer

Riool oorzaak stinkend water Eemdal

16 november 2022 om 17:35 Natuur en milieu

BAARN Een riooloverstort aan de Gondel blijkt de veroorzaker van het stinkende water in het Eemdal. Dit meldt een medewerker van Waterschap Vallei en Veluwe, de beheerder van de watergangen. ,,Ik doe wat ik kan en ben druk met het doorspoelen van de watergang om het vuile water weg te krijgen. De gemeente Baarn is ergens mee bezig geweest, waarbij er kennelijk iets is misgegaan.” Omwonenden vermoedden al dat het om vervuiling door de riolering ging.

Eerder meldde een andere woordvoerder van het waterschap dat het niet om een rioollozing zou gaan. ,,We hebben dat gecheckt en er is geen overstort uit het riool. Onze beheerders monitoren dagelijks de situatie en staan ook voor een raadsel. Wanneer de doorspoeling niet blijkt te helpen, zullen we watermonsters nemen.”

Een woordvoerder van de gemeente Baarn bevestigt dat vervuild rioolwater in het oppervlaktewater is terechtgekomen. Hij wijt het aan een storing. ,,De gemeente heeft zo snel mogelijk de storing hersteld. Het water is echter in beheer bij het Waterschap Vallei en Veluwe. Zij hebben ons verteld dat er extra water uit de Eem wordt toegevoegd aan de watergangen waardoor het water gefilterd wordt en de stank zal afnemen. Het is ook wachten op regen zodat de stank verder afneemt.”

door Christine Schut

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie