De groene specht zat 30 seconden in de tuin van natuurfotograaf Hooijer.
De groene specht zat 30 seconden in de tuin van natuurfotograaf Hooijer. Gertjan Hooijer

Vogel direct herkend aan lachende roep

30 juni 2022 om 22:44 Natuur en milieu

BAARN Hoor ik het goed? Is dat de kenmerkende lach van de groene specht? Gertjan Hooijer weet niet wat hem overkomt als hij aan zijn eettafel zit na het avondeten.

Via de schuifpui die open staat hoort hij een vogel roepen en jawel het is de groene specht. De Baarnse natuurfotograaf heeft hem al een tijdje op zijn bucketlijst staan. Hij huurde zelfs vogelhutten in natuurgebieden in de hoop hem vast te leggen. In de buurt van Groeneveld had hij er eerder een paar gespot, maar óf hij had de camera niet bij zich óf het lukte hem niet om een scherpe foto te maken.

Nu lag de camera in een stoel in de huiskamer. Hooijer bedenkt zich geen moment laat zich op de grond zakken om de vogel niet te verstoren en kruipt naar zijn camera met telelens.

Hooijer: ,,De instellingen stonden niet optimaal (iets te lange sluitertijd), maar ik heb snel twee foto’s gemaakt die gelukkig toch beide gelukt zijn. Ik denk dat de groene specht er slechts 30 seconden zat om vervolgens weer weg te vliegen.”

De groene specht behoorde vroeger tot de bedreigde diersoorten, inmiddels neemt het aantal toe. Na de grote bonte specht is de groene specht de meest voorkomende specht van Nederland. De flinke inzinking was in de jaren zeventig, inmiddels leven er weer zo’n 6.000 broedparen in Nederland en heeft de groene specht zelfs nieuwe gebieden gekoloniseerd. De specht kenmerkt zich door een lange, lachende en hinnikende roep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie