Donderdag 19 mei 2022. Het Stationsplein staat weer blank.
Donderdag 19 mei 2022. Het Stationsplein staat weer blank. Baarnsche Courant

Station onder water na hoosbui

19 mei 2022 om 14:37 Natuur en milieu

BAARN Station Baarn, de StationsHuiskamer en het Stationsplein staan blank na de hoosbuien van vanmiddag. De Koninklijke Wachtkamer lijkt droog te blijven. Het is niet voor het eerst dat het stationsgebied te maken krijgt met overtollig water, wat niet goed wordt afgevoerd. Wel gebeurt het zelden dat het water het stationsgebouw bereikt. Tussen 14.00 uur en 14.30 waren de perrons nauwelijks droog te bereiken. 

Reizigers die per se de trein wilden halen, haasten zich door waterplassen van wel tien centimeter. De medewerker van de StationsHuiskamer dweilde letterlijk met de kraan open. Het bood nauwelijks soelaas.  

Het station is een berucht punt wanneer het om wateroverlast gaat. Vorige maand liep de taxistandplaats onder water, maar daar bleef het bij.  De hoosbui duurde niet lang, waar in korte tijd kwam het water met bakken uit de hemel vallen.

Ook supermarkt Coop in de Hoofdstraat meldt middels een A4tje op de deur dat de zaak tijdelijk gesloten is wegens wateroverlast.

Eerder schreven we het volgende artikel over de wateroverlast: Mei 2014. Eindelijk is de Koninklijke Wachtkamer in het station gerenoveerd. Ruim 350.000 euro mocht het kosten, maar dan is het ook prachtig hersteld. Een flinke regenbui zet enkele weken later de nieuwe parketvloer onder water. Een nieuwe renovatie is het gevolg. Dan wederom een regenbui, die opnieuw de wachtkamer bereikt en schade aanricht. 

Overvloedig regenwater blijkt vanaf Hoog Baarn het laagste punt te zoeken en dat is het stationsgebied. Soms lijkt de Gerrit van der Veenlaan wel een rivier. 

Toenmalig wethouder Mariska de Koning kwam met een uitvoerig plan. Bij de Nassaulaan en de Molenweg is inmiddels de riolering aangepast. De natuurlijke waterbuffering in de omgeving wordt gestimuleerd en de regenafvoer zoveel mogelijk afgekoppeld van de riolering. Omliggende straten met een groot hoogteverschil zijn voorzien van waterremmende drempels en extra afvoergoten om water naar het aanliggend groen te dwingen.

Bij de Koninklijke Wachtkamer konden de zandzakken weg, nadat in 2017 bij vier verschillende straatkolken een infiltratiepijp is aangebracht. Dat is een zes meter lange pijp die veel regenwater opvangt, dat niet in het riool komt, maar in de bodem vloeit. 

door Eugene Leenders

Ook de stationshal krijgt een laagje water te verduren.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie