Joost Doelman van GreenRace overhandigt een cheque van €1.060,- aan bestuurslid Hugo Prakke van Bomen voor Leersum.
Joost Doelman van GreenRace overhandigt een cheque van €1.060,- aan bestuurslid Hugo Prakke van Bomen voor Leersum. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Derde Beleefweek groot succes

26 oktober 2021 om 15:03 Natuur en milieu

BAARN/REGIO Voor het derde jaar op rij vond in de herfstvakantie de Beleefweek in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug plaats. Meer dan 60 activiteiten werden door verschillende partners in het Park georganiseerd: van schapen voeren bij Schaapskooi Heidestein tot het tamme kastanje festival bij Landgoed Zonheuvel. 

Extra bijzonder dit jaar waren de grote opschoonactie in het Park, waarbij tot wel 200 kilometer is opgeschoond van zwerfafval, de Boscast waarmee kinderen het Nationaal Park op bijzondere wijze hebben leren kennen en de actie van GreenRace voor de bomen van Leersum.

De Beleefweek is een initiatief van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, in samenwerking met IVN Natuureducatie en het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT). Het is een week vol activiteiten waarin inwoners en bezoekers op een actieve manier de bijzondere natuur en het erfgoed van het Nationaal Park  kunnen ‘beleven’. De activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met vele verschillende partners die actief zijn in het rond het park. ,,Zonder de inzet van deze ondernemers, terreinbeheerders, vrijwilligersorganisaties en andere betrokkenen geen Beleefweek”, zo vertelt Elies Arps, coördinator educatie van het Nationaal Park. ,,En met meer dan 60 activiteiten die dit jaar op de agenda stonden, hebben we vele honderden mensen weten te bereiken.”

IN ACTIE VOOR DE NATUUR Tijdens de slotbijeenkomst op 23 oktober werd duidelijk dat de Beleefweek niet alleen heel erg leuk is, maar ook daadwerkelijk mensen in actie brengt om bij te dragen aan de natuur in het Nationaal Park. Meer dan 100 vrijwilligers hielpen, in samenwerking met Nederland Schoon, om de 200 kilometer aan wandelpaden volledig zwerfafvalvrij te maken. Ook overhandigde GreenRace een cheque ter waarde van €1.060,- aan de Stichting Bomen voor Leersum. Zij organiseerden een wandeling en trailrun door de bossen rond Leersum. De vrijwillige bijdrage hieraan komt ten goede aan de stichting om - na de valwind van 18 juni - de getroffen bospercelen te herstellen.

DE BOSCAST Net als vorig jaar, werden ook dit jaar verschillende digitale activiteiten georganiseerd. Wie dus niet in de gelegenheid was om deel te nemen of wie ook na de Beleefweek nog wil nagenieten; er zijn er volop mogelijkheden. Zo is daar de Boscast. ,,Een fantastische manier voor kinderen in de leeftijd 5 t/m 12 jaar om het Nationaal Park te leren kennen. Bosmier Bob, Veda Vlinder, Hertje Hadi, Eugene de Uil en natuurbeschermer Dahlia vertellen de kinderen alles over het Nationaal Park. Over het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug, over de kastelen en landgoederen, over het belang van mieren, noem maar op! Tijdens de Beleefweek kunnen kinderen meedoen aan het raadsel en een super leuke prijs winnen. Deze kunnen ze t/m 1 november insturen. Daarna is de Boscast nog steeds te beluisteren, maar dan zonder het raadsel”, vertelt Judith Boekel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. 


UTRECHTSE HEUVELRUG De Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud kostbaar natuurgebied van 20.000 hectare, waarvan 10.000 hectare met de status Nationaal Park. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een plek waar mensen tot rust komen en nieuwe energie krijgen. Om al dit moois in stand te houden is er een brede samenwerking opgezet met gemeentes, provincie en eigenaren van natuurgebieden.

Ook bewoners en ondernemers zijn in toenemende mate betrokken. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is de aanjager en initiator van deze samenwerking.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie