Afbeelding
Harry Koelewijn

Nederland bereidt zich voor op winter; zo houd je het veilig

5 februari 2021 om 15:22 Natuur en milieu

BAARN Er komt bar winterweer aan als we de voorspellingen mogen geloven. Een centimeters dik pak sneeuw en strenge vorst staan ons te wachten. Het zal ongetwijfeld veel winterpret opleveren, maar het is ook allemaal niet zonder gevaar. Vanuit diverse kanten komen er waarschuwingen onze kant op. ,,Ga niet de weg op als dat niet hoeft”, aldus de minister. ,,Niet schaatsen in de uiterwaarden”, aldus het waterschap. Hieronder een overzicht van alles wat je moet weten.

KNMI: LET OP VOOR GLADHEID DOOR SNEEUW

Vanwege de verwachte sneeuw heeft het KNMI voor zaterdagavond code geel afgegeven. In alle provincies behalve Groningen, Friesland, Drenthe en op de Waddeneilanden kan het glad zijn door sneeuwval. In het zuidoosten is bovendien kans op ijzel. Ook waarschuwt het weerbureau dat de sneeuw door de harde wind kan gaan verstuiven. In het noorden kan in de nacht en op zondag een sneeuwjacht ontstaat.

Zaterdagavond gaat het van het zuiden uit sneeuwen en in de nacht naar zondag breidt het sneeuwgebied zich noordwaarts uit. Zondag overdag houdt de sneeuwval aan, op veel plaatsen kan tot en met zondagavond 10 tot 20 cm vallen. Op de Veluwe is zelfs 30 centimeter mogelijk.

De gevoelstemperatuur kan zondag lokaal zakken tot -20 graden

GEVOELSTEMPERATUUR Behalve grote hoeveelheden sneeuw wordt het dit weekend ook behoorlijk koud, met name in het noorden. De gevoelstemperatuur kan zondag lokaal zakken tot -20 graden. Mocht dat gebeuren, dan kan dat voor het KNMI reden zijn een weeralarm af te geven. Als de gevoelstemperatuur lager wordt dan -15 graden kan het code geel afgeven, bij een gevoelstemperatuur onder de -20 graden code oranje.

,,Het vermelden van de gevoelstemperatuur door de meteorologische diensten is noodzakelijk om koudeletsel, zoals onderkoeling en bevriezing te voorkomen”, staat op de website van het KNMI. ,,Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kunnen na enkele uren verschijnselen van onderkoeling optreden. Gevoelstemperaturen onder de -15 graden kunnen na een uur koudeletsel opleveren.” Wordt het nog kouder, onder de -20, dan is na een half uur met goede winterkleding zelfs een kleine kans op bevriezingsverschijnselen. Maar zo ver zal het dit weekend niet komen.

‘NIET SCHAATSEN OP ONDERGELOPEN UITERWAARDEN’

Waterschap Vallei en Veluwe waarschuwt schaatsliefhebbers om niet te gaan rijden op ondergelopen uiterwaarden langs de grote rivieren. Die uiterwaarden zullen snel in ijsvlaktes veranderen als het zo hard gaat vriezen als verwacht, maar de ijsvloer kan makkelijk breken. Dat is gevaarlijk, aldus heemraad Patrick Gaynor vrijdag.

Waterschappen laten de uiterwaarden langs de grote rivieren gecontroleerd onderlopen als het hoogwater is. Daar zijn die gebieden ook voor bedoeld. Nu het hoogwater is, zijn overal enorme watervlaktes te zien. Het waterpeil in ondergestroomde uiterwaarden beweegt mee met dat van de rivier. Het water kan dus onder het ijs wegzakken. Als dat gebeurt, zal de ijsvloer aan de kanten breken en scheuren. Schaatsers kunnen niet zien hoe diep het water onder het ijs is. Vallei en Veluwe raadt daarom aan alleen op bevroren sloten te gaan schaatsen.

KOEK-EN-ZOPIE MAG BIJ NATUURIJSBAAN, SCHAATSEN IN GROEPJES NIET

Nu er vriesweer op komst is terwijl we nog midden in de strenge coronalockdown zitten, komen de veiligheidsregio’s alvast met een aantal regels voor schaatspret op natuurijs.

De natuurijsbanen mogen open. Mensen van 18 jaar en ouder mogen daar in hun eentje schaatsen of hooguit met z’n tweeën, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 17 mogen wel in grotere groepjes schaatsen. Schaatswedstrijden en toertochten zijn niet de bedoeling en kleedkamers en kantines van ijsverenigingen blijven dicht. Maar een koek-en-zopietent, waar je buiten iets te eten en drinken afhaalt, mag wel.

Als het te druk is op de ijsbaan, ga dan weer weg

Als het te druk is op de ijsbaan, ga dan weer weg, drukken de veiligheidsregio’s de enthousiastelingen op het hart. Het beste is als ijsverenigingen een ‘coronacoördinator’ aanwijzen, die de baan kunnen sluiten als er te veel schaatsers zijn.

INGRIJPEN Als het echt veel te druk wordt of als schaatsers zich duidelijk niet aan de regels houden, zullen burgemeesters ingrijpen door bijvoorbeeld een parkeerplaats of een ijsbaantje te sluiten. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters Hubert Bruls, zelf burgemeester van Nijmegen. Bruls waarschuwt schaatsliefhebbers dat ze extra voorzichtig moeten zijn. ,,De druk op de zorg is al hoog, die moeten we niet nog meer belasten”, aldus Bruls, doelend op ongelukken die vooral onervaren schaatsers makkelijk overkomen.

Schaatsbond Bond KNSB heeft op de website tal van tips en adviezen geplaatst voor schaatsen in coronatijd. Beheerders van natuurijsbanen kunnen daar ook een protocol vinden om hun ijsbaan veilig te openen.


Aangeleverd.

MINISTER ROEPT OP: DOE EXTRA VOORZICHTIG IN WINTERWEEKEND

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) roept Nederlanders op extra voorzichtig te zijn dit weekeinde, met het extreme winterse weer dat op komst is. ,,Ga niet de weg op als dat niet hoeft. Zeker mensen zonder winterbanden op de auto”, benadrukt de bewindsvrouw. ,,Maar ook te voet. Zorg voor schoenen met een stevig profiel.”

Ga niet de weg op als het niet hoeft

Bij Rijkswaterstaat zijn ,,alle draaiboeken uit de kast gehaald” en zijn er 1200 mensen die ingezet kunnen worden. ,,Er zijn 546 strooiwagens, in twee uur tijd kunnen we 10.000 kilometer weg strooien. Alles is helemaal in paraatheid.”

Wie van sneeuw- en ijspret wil genieten moet daarbij wel letten op de 1,5 meter afstand, waarschuwt justitieminister Ferd Grapperhaus. Die coronamaatregel is ,,ook voor activiteiten die mensen buiten willen ondernemen een gegeven”, zegt hij. Maar hij denkt dat de meeste mensen zich daar ,,heel erg goed bewust” van zijn.

‘TEST- EN PRIKSTRATEN BLIJVEN ZOVEEL MOGELIJK OPEN’

Coronateststraten en vaccinatielocaties blijven de komende dagen zo veel mogelijk open. Medewerkers zetten alles op alles om de locaties bereikbaar te houden tijdens het verwachte winterweer. Mensen hoeven niet buiten te wachten, ze mogen in hun auto blijven of de locaties maken gebruik van een aangrenzende ruimte om wachtenden op te vangen. En als mensen zich echt niet veilig voelen, mogen ze het afsprakennummer bellen om hun afspraak te verzetten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Op sommige plekken worden extra medewerkers ingezet om mensen van hun auto naar de locatie en terug te begeleiden. Buiten wordt sneeuw geruimd en zout gestrooid en er staan extra heaters. Sommige locaties bieden mensen chocolademelk, op een andere plek wordt misschien muziek geregeld en in Utrecht staan extra rolstoelen klaar voor mensen die slecht ter been zijn. Sommige straten gaan iets later open, of ze zijn juist iets langer open zodat ze afspraken meer kunnen spreiden.

De plannen kunnen wel veranderen, benadrukt de GGD-koepel. ,,Mocht er code rood komen, wordt het misschien een ander verhaal. Maar het uitgangspunt is dat de locaties zo veel mogelijk openblijven.”


BDUmedia

RODE KRUIS: LET EXTRA OP KWETSBAREN BIJ WINTERWEER

Let extra op ouderen en kwetsbaren nu er dit weekend winters weer aankomt. Die oproep doet het Rode Kruis vrijdag. Volgens de hulporganisatie zijn deze groepen door het coronavirus al kwetsbaar. ,,Gladheid en kou zijn een extra risico.”

Mensen kunnen ouderen vragen of zij nog hulp kunnen gebruiken tijdens de koude dagen, zoals het doen van boodschappen of het sneeuwvrij maken van hun stoep. ,,Daarbij is het natuurlijk wel van belang om goed afstand te houden en te denken aan de coronaregels”, aldus het Rode Kruis.

Moet je toch de weg op, neem dan een deken, en wat drinken en eten mee

Hoewel tijdens de lockdown het advies is vooral thuis te blijven, doen degenen die toch de weg op moeten er het beste aan een deken, wat te drinken en te eten mee te nemen, als voorzorgsmaatregel. En wie op de fiets stapt, kan lucht uit de banden laten lopen zodat ze meer grip hebben op de gladde weg.

De eigen hulpverleners van het Rode Kruis die de komende dagen aan de slag gaan, zijn door de organisatie extra gewezen op de stappen die gezet moeten worden wanneer iemand onderkoeld raakt. Ook zorgt de hulporganisatie ervoor dat er verspreid over het land dekens, heaters en andere hulpgoederen klaarliggen.

OPROEP BRANDWEER: HOUD BRANDKRANEN SNEEUWVRIJ

De brandweer roept iedereen die de komende dagen gaat sneeuwruimen op om ook brandkranen van sneeuw te ontdoen. Brandkranen zijn te vinden op strategische punten in de straat, het trottoir of in de berm en te herkennen aan een rood identificatiebordje. Vaak wijst een gele pijl naar de plek van de brandkraan, aldus Brandweer Nederland. Bij het blussen van een brand is veel water nodig.

,,Alles onder een witte laag, dat ziet er mooi uit en voor velen geeft het een hoop plezier. Maar voor de brandweer is het soms ook lastig, want brandkranen en markeringen verdwijnen ook onder de sneeuw”, aldus Brandweer Nederland vrijdag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie