Verslaafd aan het opruimen van peuken

19 sep, 07:41 Mensen Nina Ostendorf
Bernadette Hakken, het Peukenmeisje, met in haar handen een zak opgeruimde peuken.
Bernadette Hakken, het Peukenmeisje, met in haar handen een zak opgeruimde peuken.

BAARN Wat is nou eigenlijk de grootste vervuiler onder zwerfafval? En hoe kun je zelf helpen met het schoonhouden van de straten? Afgelopen zaterdag op Cleanup Day werd er bij de Groene Inval een informele lezing gegeven door Bernadette Hakken, Het Peukenmeisje, die aandacht besteedt aan zwerfafval.


Inwoners en andere belangstellenden waren aanwezig om zich te laten informeren over het meest voorkomende zwerfafval, namelijk: het sigarettenfilter. Bernadette Hakken uit Ellecom verzamelt uitgerookte peuken om ze op een juiste manier af te voeren. Ze vertelt dat ze een jaar lang wel 300 peuken per dag heeft opgeraapt: ,,Peuken zijn vier keer zo vervuilend als ander zwerfafval en zijn vooral schadelijk voor aquatisch milieu. Éen peuk vervuilt namelijk 40 liter water door de hoeveelheid gifstoffen die erin zitten.’’

Het Peukenmeisje vertelt dat het bijna niet uit te leggen is hoe vervuilend sigaretten zijn. Helaas is dit nog niet alles, want de echte boosdoener is de sigarettenfilter: ,,Het filter is gemaakt van cellulose acetaat, een van..

Mis niks, lees alles van Baarn


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Baarn en omliggende plaatsen met Baarnsche Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Baarnsche Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Baarn.