Museum Elburg blij met poppenwagentje van Baarnse Riet

9 aug, 11:32 Mensen Willem van Norel
Riet bij Museum Sjoel Elburg met het poppenwagetje dat ze op 3-jarige leeftijd kreeg.
Riet bij Museum Sjoel Elburg met het poppenwagetje dat ze op 3-jarige leeftijd kreeg.

BAARN Riet Stoffels uit Baarn heeft een poppenwagentje, dat ze in 1940 op haar derde verjaardag kreeg, geschonken aan Museum Sjoel Elburg. De Baarnse werd in de Noord-Veluwse plaats geboren en woonde daar lange tijd. Het wagentje werd gekocht in de speelgoedwinkel van de Joodse familie Förster, die in de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd en vermoord door de Duitsers. De winkel bleef na de oorlog eerst leeg.

,,De schenking is heel bijzonder, we maken dit niet zo vaak mee’’, zegt Willem van Norel. Hij is als historicus verbonden aan het museum, dat het dagelijkse leven van Joodse families vanaf 1700 in beeld brengt. Ook schreef hij het boek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945. Voor één van zijn historische verhalen kwam hij in contact met Riet Stoffels en tekende haar herinneringen op. 

Tijdens de gesprekken kwam ook het kinderwagentje aan de orde. Dat stond jarenlang op de zolder van Riets ouderlijk huis. Toen zij wilde opruimen en het wagentje tegenkwam, herinnerde ze zich de gesprekken met Willem van Norel en besloot ze het cadeau uit haar prille jeugd in overleg met haar familie aan het museum te schenken.

Mis niks, lees alles van Baarn


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Baarn en omliggende plaatsen met Baarnsche Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Baarnsche Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Baarn.