Afbeelding
Pixabay

November: maand van namen noemen en gedenken

25 oktober 2020 om 07:30 Mensen

BAARN De maand november is een maand van namen noemen en van lichten ontsteken. Een tijd van gedenken: onze dierbare doden.

Het gebeurt op begraafplaatsen, thuis en in kerken. In deze tijd kan veel niet doorgaan of moet het anders. Digitaal of in eigen kring thuis. De kerken hebben hier ook opnieuw over nagedacht. Een avond van gedenken met medewerking van de Baarnse Bach Cantorij moest vanwege de coronamaatregelen worden geannuleerd. Er is gezocht naar een alternatieve vorm. Want juist deze tijd vraagt om verbinding, om troost. Afscheid nemen van een dierbare is voor veel mensen zo anders verlopen. Soms kon er helemaal geen afscheid worden genomen. Dit heeft gevolgen voor hoe mensen met hun verlies en verdriet leven.

Op zondagmiddag 1 november, als de Katholieke kerk Allerheiligen viert, en één dag voor ‘Allerzielen’ zijn belangstellenden welkom in de Paaskerk aan de Oude Utrechtseweg 4 tussen 14 en 16 uur. Om een kaarsje aan te steken, een naam te noemen of op te schrijven - van een dierbare, dit jaar of al eerder gestorven. Om even te zitten en te luisteren naar Troostmuziek. Diverse Baarnse musici spelen muziek die hen raakt en troost. Er worden troostliederen gezongen door solisten of door een paar mensen samen. In de kerk zijn gastheren en vrouwen aanwezig. Er zijn steeds dertig stoelen beschikbaar. 

Via www.kerkomroep.nl kan ook thuis geluisterd en gekeken worden. (Vul in Baarn, Paaskerk en klik op 1 november). Om 17.00 uur is er een korte meditatieve viering georganiseerd vanuit de Raad van kerken. Marleen Kool, predikant van de Paaskerk, leidt deze viering. Vincent de Lange uit Amsterdam, tenor, componist en cellist, verzorgt de muzikale invulling. Met zijn cello begeleidt hij zijn eigen zang. Puur en sereen. Ieder is welkom om even stil te staan, voor rust en ruimte om te gedenken. Van tevoren aanmelden is nodig en kan via: scriba@paaskerk.nl 

Wie het fijn vindt als de naam van een dierbare in deze viering genoemd wordt, kan dit in de kerk aangeven of doorgeven per mail: marleenkool76@gmail.com. Deze viering wordt live uitgezonden op radio en tv door RTV Baarn. In het Baarnse Bos rond de Grote Kom kan een Troostwandeling gemaakt worden. Onderweg treft u liedteksten en gedichten, die mensen in Baarn tot troost zijn. Wie een bepaald troostlied of gedicht wil delen, kan dit sturen naar ds. Kool op bovengenoemd mailadres.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie