Nona Salakory nam haar prijs vanmiddag in ontvangst.
Nona Salakory nam haar prijs vanmiddag in ontvangst. Nationaal Comité Veteranendag

Nona Salakory wint Witte Anjer Prijs 2022

Maatschappelijk

BAARN Het Nationaal Comité Veteranendag maakte vandaag de winnaar van de Witte Anjer Prijs tijdens een ceremonie in Hotel des Indes bekend. Voorzitter van het Comité Jaap Smit reikte de prijs uit aan de Baarnse Nona Jansen-Salakory. Zij won de prijs vanwege haar strijd voor meer erkenning en waardering voor Molukse KNIL-militairen. Dit deed ze door de zaak onder de aandacht te brengen bij veteraneninstanties. De Witte Anjer Prijs wordt jaarlijks uitgereikt om mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor veteranen in het zonnetje te zetten. Vorig jaar werd de prijs door het Veteranen Search Team van Dennis en Mariska van der Kraats gewonnen.

Salakory was samen met elf andere burgers en organisaties genomineerd voor de prijs vanwege hun betrokkenheid bij de veteranengemeenschap. De nominaties waren ingezonden door de Veteranenombudsman, het Nederlands Veteraneninstituut en het Veteranen Platform. Een jury boog zich over de nominaties en beoordeelde de nominaties op basis van criteria zoals onder andere de aard van de activiteiten en de impact. ,,De juryleden van de Witte Anjer Prijs 2022 waren onder de indruk van het werk van alle genomineerden. Ze verrichten allen fantastisch werk. Dit ontzettend wordt gewaardeerd. De betrokkenheid van de genomineerden bij de veteranengemeenschap is ongekend en ontzettend waardevol”, aldus Angelien Eijsink, juryvoorzitter van de Witte Anjer Prijs 2022.

Door haar werk wist Nona Salakory een groot adressenbestand van Molukse KNIL-militairen op te bouwen. Van dit bestand werd gebruikt gemaakt om (postuum) onderscheidingen aan KNIL-militairen en hun familieleden uit te reiken. Daarnaast informeert ze de Molukse gemeenschap over de vergoedingsregelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Over haar winst zegt ze: “Ik ben heel geëmotioneerd. Het heeft te lang geduurd, voordat de Molukse KNIL-veteranen erkenning en waardering kregen. Ik wil de jury bedanken voor het respectvolle besluit. Het geeft me nog meer motivatie om door te gaan met mijn werk.” Naast de werkzaamheden voor haar gemeenschap is ze ook actief in de lokale politiek.

De Witte Anjer Prijs is in het leven geroepen om mensen in het zonnetje te zetten die een bijzondere rol spelen in het leven van een veteraan. Vorige winnaars zijn Mariska en Dennis van der Kraats (Veteranen Search Team), Maaike Hoogewoning (auteur en veteraan) en Herman Pestman (trainer buddyhonden voor PTSS’ers). De Witte Anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse Veteraan.

advertentie