Afbeelding
Caspar Huurdeman

Oud-verzetsstrijdster (102) uit Baarn bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

5 maart 2021 om 17:39 Maatschappelijk

BAARN Oud-verzetsstrijdster Wil Petroff-van Gurp (102) uit Baarn is vrijdag bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Ze ontving de versierselen vrijdag in de raadzaal van het Baarnse gemeentehuis uit handen van burgemeester Mark Röell. Voor hem was het de eerste officiële handeling nadat hij in december werd getroffen door corona.

Mevrouw Van Gurp zag de Duitse bezetting als een groot onrecht en sloot zich aan bij een verzetsgroep. Ze bezorgde distributiebonnen, vervalste persoonsbewijzen en zelf een keer dynamiet voor de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen. Ze werd opgepakt op 10 juni 1944 en is vanaf het ‘Oranjehotel’ te Scheveningen via concentratiekamp Vught en Ravensbrück in Dachau terecht gekomen, waar ze in de fabriek van Agfa Kamerawerke in München, een buitenkamp van Dachau, tijdontstekers moest maken voor granaten. De groep van zo’n 250 vrouwen, die deze dwangarbeid moest verrichten, saboteerde de productie zoveel mogelijk door zich bijvoorbeeld ziek te melden en heel langzaam te werken.
Na de bevrijding door de Amerikanen, is  Van Gurp via Zwitserland, Frankrijk en België op 21 mei 1945 aangekomen in Oudenbosch. Na een paar maanden kreeg ze de kans om als begeleidster met een groepje kinderen naar Leeds in Engeland te gaan. De kinderen werden daar ondergebracht om aan te sterken. Later is ze in Baarn bij de Philips Phonografische Industrie gaan werken en deel gaan nemen aan het maatschappelijk leven in Baarn. Ze was onder meer secretaris van de tennisclub van de PPI, die nu nog als tennisvereniging Phonosmash bestaat. In 2015 was mevrouw Van Gurp een van de twaalf geportretteerde gevangenen in de tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ over Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau.

Pas na de pensionering van mevrouw Van Gurp is ze over haar oorlogsverleden gaan praten. Op vele scholen heeft ze kinderen voorgelicht over de Tweede Wereldoorlog en heeft zo het oorlogsverleden levend gehouden. Dit was ook de start van het vele vrijwilligerswerk dat zij in Baarn en omgeving heeft gedaan. Ze deed boodschappen voor wie dat zelf niet meer kon, ging mee op ziekenhuis- of artsenbezoek met ouderen die dit niet meer zelf konden en ze had altijd een luisterend oor. Zelf in het verzorgingshuis waar ze nu zelf woont ging ze thee schenken en spelletjes organiseren. ,,Mevrouw Van Gurp heeft veel voor Nederland en voor Baarn betekend, als verzetsstrijder en later als voorlichter over de Tweede Wereldoorlog voor jeugd en volwassenen en als vrijwilliger binnen de Baarnse gemeenschap’’, aldus de gemeente Baarn.
Mevrouw Van Gurp wordt bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie