Hendrik Jan de Bie op het orgel van de Pauluskerk
Hendrik Jan de Bie op het orgel van de Pauluskerk Johan Bosgra

Bach in Lunchconcert Pauluskerk

20 juli 2018 om 11:31 lokaal Deel je nieuws

Dinsdag 24 juli om 12:30 uur is weer een lunchconcert in onze Pauluskerk.

Deze keer staan de stoelen naar het orgel gericht, waar organist Hendrik Jan de Bie op het uit 1959 stammende neo-barokke Flentrop-orgel muziek zal spelen, die geschreven is door Johann Sebastian Bach en door componisten rondom hem.

Het thema van dit concert is "Rondom Johann Sebastian Bach".Bachs muziek past heel goed bij het orgel en de ruimte van de Pauluskerk. "Rondom" betekent dat in het midden van het programma koraalmuziek klinkt van een van zijn leermeesters, Georg Böhm, en van twee van zijn leerlingen: Johann Ludwig Krebs en Gottfried August Homilius.

Bach zelf klinkt aan het begin en aan het eind van het concert met twee vrije composities met dezelfde titel "Praeludium et Fuga". Toch zijn het twee totaal verschillende stukken. In het eerste klinkt een nog jonge Bach die zijn vingervlugheid laat horen, in het laatste een gerijpte Bach die een monumentaal klinkende orgelcompositie weet neer te zetten.

Het lunchconcert begint dinsdag 24 juli om 12:30 uur en duurt een klein uurtje. De toegang is vrij en reserveren is niet nodig. Aan de uitgang is er een collecte waarvan de opbrengst bestemd is voor de musici.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie