“Het mag dus ik doe het”

16 december 2021 om 07:52 Lokaal Deel je nieuws

Met groeiende ergernis las ik het artikel over de vergunningvrije kap van de bomen aan de Hazelaarhof. De nieuwe bewoner van de Hazelaarhof, de heer Bruins, koopt een woning met een boom in de achtertuin. Dat weet hij al bij het zetten van zijn handtekening op de koopovereenkomst. Omwonenden gaan af op het signaal wat tijdens het bouwproces wordt afgegeven: “de bomen worden behouden”. 

En dan als nieuwe bewoner gebruik maken van je recht (zonder enig begrip voor de achterburen zo lijkt het?!?) vind ik een ronduit vervelende actie en met disrespect voor de waarde die de natuur en groen voor je medemens heeft. Ik verwacht van een gemeenteraadslid van de Christen Unie iets anders. ‘Het mag, dus ik doe het’. Zonder overleg. Hadden niet mensen dit huis moeten kopen die er mee akkoord waren dat er al grote bomen staan (pas na verkaveling op (minder dan) 350 vierkante meter). Belang van de bomen en de buurt voorop? 

Wat is beeldbepalend eigenlijk? Om wiens beeld gaat het hier? Als iets vlak naast je huis staat en het is 15 meter hoog is dat enorm beeldbepalend! Ik kan meepraten over het plezier wat een eekhoorn in onze tuin me geeft (is de eekhoorn trouwens niet een beschermde diersoort?) Met een ‘ik ga enkel voor mijn eigen genot’ van de heer Bruins is dat nu voorbij. Terwijl je nog heel vriendelijk als achterburen niet moeilijk bent gaan doen over 60 cm tussen de erfafscheidingen. 

Al langere tijd maak ik me zorgen over het gemakkelijk kappen van bomen in ons mooie dorp. Ik ben benieuwd wat volgend jaar uit de evaluatie van het bomenbeleid komt. Een ding is zeker: deze bomen achter de Heuveloordstraat staan er dan niet meer. Definitief na 40/50 jaar omgezaagd. Er zijn ontwikkelingen dat natuurentiteiten eigen rechten krijgen. Een boom als rechtspersoon, ik zie het wel zitten!

A.Grims

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie