Fred Lammers en prins Bernhard bij de kerstboom op Soestdijk.
Fred Lammers en prins Bernhard bij de kerstboom op Soestdijk. Herman van Dam

Baarnse journalist had bijzondere connectie met prins Bernhard (+ video)

lokaal

BAARN Nee, vriendschap wil hij het niet noemen. Wel dat hij een bijzondere connectie had met prins Bernhard, een zeer bijzondere. Als royalty verslaggever voor Trouw volgde hij koningin Beatrix op talloze staatsbezoeken. Op vrijdag ging hij steevast naar Soestdijk voor een onderonsje met de prins.

Hier is de prins echt niet van gediend. Laat dat duidelijk zijn. Een 'goede vriend' van de prins belde Fred Lammers nadat hij had geschreven over de lat-relatie van zijn moeder, Armgard von Cramm. De journalist is niet op zijn mondje gevallen. ,,Nou als de prins dat zo erg vindt, dat belt hij zelf wel hoor."

's Avonds weer telefoon. ,,Met Paleis Soestdijk, ik verbind u door." Jawel prins Bernhard zelf of hij vrijdagmiddag even wilde komen. Lammers: ,,Een paar minuten gaat het over zijn moeder, maar al snel over hele andere dingen. Het was een goed gesprek. De prins vindt dat ook en zei dat hij het over twee weken wilde voortzetten. Zelfde dag zelfde tijd.

Zo ontstaat een traditie die vele maanden duurt. Lammers: ,,Meestal stond hij mij op te wachten als ik de trap bij het paleis opliep. Soms sloeg hij een arm om mijn schouder. Dan dacht ik: dat zouden mijn collega's eens moeten zien."

Lammers is een van de meest gerenommeerde Oranjekenners van Nederland. Overdag deed hij verslag voor Trouw en 's avonds schreef hij aan zijn boeken. Minimaal zestig Oranjeboeken verschenen van zijn hand.

Het hele artikel in de serie 'Op de stoep van Soestdijk' is te lezen in de Baarnsche Courant van woensdag 17 juli of in de e-paper op deze website.

advertentie
advertentie